Actualitate

CURS BNR weekend, valabil în 18, 19 și 20 februarie. Avertisment din BNR despre cursul de schimb valutar

CURS BNR weekend, valabil în 18, 19 și 20 februarie: 

Euro a ajuns astăzi la 4,9040 lei (+0,0033 lei).

Dolarul SUA a înregistrat o majorare importantă, trecând de 4,6 lei: 4,6075 lei, după un plus de 0,0317 lei.

Francul elvețian a scăzut la 4,9418 lei (-0,0222 lei).

Lira sterlină a scăzut la 5,5045 lei (-0,0137 lei).

Gramul de aur a înregistrat o scădere până la 270,1368 lei (-0,2657 lei).

Noua liră turcească a crescut la 0,2443 lei (+0,0016 lei), iar leva bulgărească la 2,5073 lei (+0,0016 lei). 

Toate cotațiile transmise astăzi din BNR sunt valabile pentru toate tranzacțiile din weekend și de luni. 

Avertisment despre cursul de schimb. Când și aprecierea poate să strice

Cursul de schimb nu este fix, dar prea multă depreciere strică, aşa cum s-ar putea şi prea multă apreciere să strice, în condiţiile în care jumătate din deficitul de cont curent este finanţat de ”hot money”, care e posibil să plece, dacă se schimbă sentimentul în piaţă, a afirmat, joi, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, precizând că vorbeşte în nume personal.

”Situaţia este că atunci când cursul se apreciază este perceput de populaţie şi de societate în general ca o evoluţie pozitivă. Însă, când ai deficit de cont curent, deficit extern atât de mare, bineînţeles că nu e neapărat de lăudat această evoluţie, ea nu contribuie la rezolvarea problemei, mai degrabă contribuie la perpetuarea ei, să spunem. De aceea eu spun, în nume personal, că trebuie atenţie, că trebuie să ştim, cursul nu este fix, că prea multă depreciere strică, dar s-ar putea şi prea multă apreciere să strice, mai ales când fundamentele spun altceva. Eu vin din mediul privat – sunt fost manager de active -, ştiu că este un preţ corect, nu pot autorităţile să-ţi spună, însă trebuie să te întrebi cât de sustenabilă este aprecierea cursului când deficitul de cont curent este atât de mare. 52% din acest deficit este finanţat de fluxuri stabile, de fluxuri non-generatoare de datorii. Diferenţa sunt aceste fluxuri, aceste flow-uri de portofoliu, generatoare de datorie, hot money. Li se mai spune hot money. De ce li se spune hot money? Pentru ca vin, să spunem, săptămânal şi, la un moment dat, când se schimbă sentimentul în piaţă, s-ar putea să se înghesuie toţi să fugă. Cred că trebuie atenţie la aceste capitaluri, sunt orientate pe termen scurt. Ca fost investment manager nu pot să le spun speculative, dar pot să spun că trebuie să ne uitam atent la ele”, a spus Cristian Popa, conform Agerpres. 

”Ieri, domnul guvernator a spus un lucru: ‘Când deficitul extern ajunge la 10% din PIB, trebuie să ciulim urechile’. În stilul dânsului a spus cam ce spun şi eu acum. Eu o mai spun într-un fel şi am mai spus-o: Când tu, ca economie, economia României, cheltui cu 9-10% mai mult decât produci, trebuie să te întrebi cât de sustenabil este acest aspect pe termen lung şi,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button