Actualitate

România și Georgia caută soluții alternative la gazul rusesc

Mihai Daraban: Astfel de întâlniri, precum cea de azi, devin foarte importante pentru a încerca să găsim soluțiile optime pentru revitalizarea AGRI ca alternativă la gazul rusesc

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a avut miercuri, 22 februarie, o întrevedere cu E.S.  Tamar Beruchashvili, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Georgiei în România, agenda discuțiilor cuprinzând promovarea proiectului Azerbaidjan — Georgia — Romania Interconnector (AGRI), în contextul siguranței energetice europene și al dezvoltării economiilor statelor active în această inițiativă.

„În situația actuală, este mai mult decât necesar să readucem în prim plan proiectele care reprezintă o alternativă la gazul rusesc, cum este proiectul AGRI, de exemplu. Chiar dacă pe hârtie a fost demarat în 2008, din anumite motive acest proiect nu a fost pus în practică până în prezent. Acest proiect presupunea transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului și Georgiei, și traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere până în Portul Constanța.

Din păcate, renunțarea la acest proiect a însemnat și oprirea investițiilor în infrastructura de stocare a gazelor, Europa fiind complet nepregătită din acest punct de vedere la ora actuală. De aceea, astfel de întâlniri, precum cea de azi, devin foarte importante pentru a încerca să găsim soluțiile optime pentru revitalizarea AGRI ca alternativă la gazul rusesc”, a declarat președintele CCIR. Mihai Daraban.

„Georgia își dorește o colaborare cât mai strânsă cu România, mai ales în ceea ce privește crearea unui culoar de transport maritim și dezvoltarea infrastructurii de procesare și distribuție a resurselor de gaz natural lichefiat. Vă asigurăm de tot sprijinul nostru în ceea ce privește finalizarea cât mai urgentă a proiectului AGRI. Poziția geografică a României, și aici mă refer la deschiderea de la Marea Neagră prin Portul Constanța, ar fi permis ca odată ajunse în acest loc, gazele lichefiate să fie regazeificate și transportate mai departe prin conducte spre restul Europei. Volumele de gaze ar fi asigurat astfel consumul României, iar restul ar fi fost redirecționate către piețele din Europa care și-ar fi exprimat intenția de a le achiziționa”, a declarat E.S. Tamar Beruchashvili, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Georgiei în România.

Vezi și: Austria şi-a pus singură beţe în roate când a blocat aderarea României la Schengen. CCIR, cifre oficiale: Cât exportă Austria în România anual

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button