Comentarii

Ucraina este Europa – Op-Ed Roberta Metsola, președinta Parlamentului European

Lumea pe care o cunoaștem s-a schimbat radical la 24 februarie 2022. În acea zi, și în toate zilele care au urmat, viețile a milioane de familii ucrainene au fost distruse. Dintr-un moment într-altul, mulți au trebuit să abandoneze totul. Opt milioane de ucraineni au fost obligați să își părăsească locuințele și să caute refugiu în Uniunea Europeană. Alte șase milioane au fost strămutate în interiorul Ucrainei.

Lumea s-a schimbat și pentru noi toți, ceilalţi, care suntem martori ai brutalității, nedreptății, încălcării flagrante a dreptului internațional, terorii, nerespectării drepturilor omului, crimelor de război care, un an mai târziu, continuă să fie comise pe teritoriul suveran al Ucrainei.

Cu toții dorim pacea. Mai ales ucrainenii. Idealul european se bazează pe pace. Dar pacea fără libertate și fără justiție nu poate fi numită pace.

Luând cuvântul în Parlamentul European cu doar două săptămâni în urmă, președintele Zelenski a declarat că vede Europa ca un continent bazat pe norme, valori, egalitate și echitate și un loc în care Ucraina se simte cu adevărat acasă. Kremlinul, pe de altă parte – a spus Zelenski – face tot posibilul pentru a distruge valorile europene.

Iată de ce vom continua să fim alături de Ucraina. Cetățenii săi depind de poziția noastră. Europa depinde de poziția noastră. Pacea depinde de poziția noastră. Suntem alături de nenumăratele familii care au pierdut totul. Suntem alături de forțele de apărare ucrainene care luptă pentru libertate, democrație și ordinea mondială bazată pe norme. Suntem alături de cei care luptă pentru noi.

Iată de ce Parlamentul European solicită înființarea unui tribunal special care să îi poată aduce în fața justiției pe toți cei responsabili de crime de război – crime care nu au termen de prescripție. Crime la care nu putem închide ochii.

Iată de ce Uniunea Europeană trebuie să impună sancțiuni Rusiei, persoanelor și entităților care sprijină războiul ilegal al lui Putin și iată de ce trebuie să exercităm presiuni asupra altor țări și companii private care întrețin în continuare relații cu Kremlinul. Nu putem menține statu-quo-ul cu Rusia.

Privind către viitor, Parlamentul European dorește să facă planuri pentru ziua eliberării. Pentru aderarea Ucrainei la Uniune. Fiecare țară candidată are propriul drum spre acest obiectiv, dar negocierile ar trebui deschise cât mai curând posibil. Perspectiva aderării va ajuta, nu numai din punct de vedere moral și simbolic, ci va contribui și la reconstrucția unei Ucraine libere.

Și nu este vorba doar de reconstrucția Ucrainei, o sarcină uriașă, ci și de sistemele sale administrative, de guvernanță și judiciare. Va fi nevoie de eforturi susținute și de reforme dificile. Va fi nevoie de schimbări și de decizii îndrăznețe.

Parlamentul European şi o multitudine de programe europene pot fi de ajutor. Dar dacă anul care s-a scurs ne-a învățat ceva, este că ucrainenii se numără printre cele mai curajoase, rezistente şi impresionante exemple de popoare care luptă şi înving împotriva tuturor obstacolelor. Ucrainenii merită sprijinul nostru de neclintit.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button