Comentarii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest: Adio imobiliare, în cazul unui cutremur ca-n Turcia!

Incerc un exercitiu de constientizare imobiliara. Articolul pe care l-am scris in 2021 e suficient sa fie recitit, intrucat se potriveste 100% cu ceea ce se intampla acum in Turcia. Eu nu vorbesc despre numarul de morti estimati. Nici de numarul de cladiri care sunt in pericol de prabusire. Pe principiul: ”scapa cine poate” sau ”mie nu mi se poate intampla” sa fim sanatosi pana se vor misca si casele noastre. Ceea ce va confirm acum in scris este ca piata imobiliara s-ar reseta complet si ar fi blocata un timp indelungat.

„Un cutremur major ar genera o criza fara precedent pe piata imobiliara”

Nici nu vreau sa ma gandesc, dar, ca broker si antreprenor in domeniul imobiliar, am datoria sa spun. Am obligatia sa informez despre lucrurile grave pe care le-am vazut in ultimii 25 de ani in domeniu. Desigur, nimeni nu isi doreste o calamitate, dar nu putem nega ca aceasta se poate intampla oricand. 

Din cand in cand, ma intreaba cate un cunoscut ce fel de apartament merita sa cumpere. Daca sa cumpere acum sau mai sa mai astepte. Intodeauna am spus ca oportunitati se vor gasi intr-o piata dinamica, indiferent de conjunctura economica. Trebuie sa cauti atent apartamentul potrivit.

Din pacate, primul lucru la care se gandesc peste 90% dintre potentialii cumparatori este pretul. Dragi investitori, in opinia mea, nu pretul este ceea ce conteaza cel mai mult. In cazul Bucurestiului, nici macar locatia nu este cea mai importanta, intrucat nu toti locuitorii capitalei isi permit zone premium. Orice metropola are zone interesante de investitii, iar Bucurestiul nu face exceptie.

Dupa cateva mii de apartamente vazute in ultimul sfert de secol, declar public ca cel mai important aspect pentru cei care vor sa cumpere o unitate locativa intr-un bloc de peste 5-6 etaje, este gradul de siguranta al imobilului la un eventual cutremur. Orice alt factor, dupa parerea mea, paleste in fata acestuia.

Hai sa dau cateva exemple concrete, respectiv sa demonstrez ce poate fi socant in urma unui cutremur major….

1. Sa presupunem ca un apartament nu are in interior foarte mari urme de la un cutremur, dar casa scarii este foarte deteriorata. Arata atat de rau incat in anumite zone exista crapaturi prin care poti sa bagi mana sau se vede prin pereti. Mai poti sa sa dormi acolo cand vezi acesta situatie infricosatoare sau iti vine sa fugi? 

2. Exteriorul blocului in care locuiesti sau ai investit este partial prabusit. Pe ici, pe colo, un bacon cazut, tencuiala desprinsa partial, anveloparea blocului facuta franjuri. Numai aceasta imagine cred ca ar fi suficienta pentru a intelege ca nici interiorul nu are cum sa nu fie deteriorat structural. Voi ce credeti ? 

3. Tot ce inseamna bransament electric, apa, canalizare, gaze, nu mai functioneaza sau prezinta un pericol iminent. Utilitatile s-au desprins din locatiile special destinate, unele racordurile au explodat, traseele cunoscute au fost rupte sau sunt deviate de la circuitul prevazut si cunoscut.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button