Celebrul miliardar George Soros vorbeşte într-o opinie publicată de ZF despre război, dictatori şi celelalte probleme ale lumii. „Civilizaţia noastră este în pericol de prăbuşire din cauza accelerării inexorabile a schimbărilor climatice“
Mi-am petrecut toată viaţa încercând să înţeleg lumea în care m-am născut şi pot să mă laud cu un oarecare succes în această privinţă. La o vârstă relativ fragedă, mi-am dat seama că modul nostru de înţelegere este în mod inerent imperfect.
Şi asta pentru că facem parte din lumea în care trăim. Suntem în acelaşi timp participanţi şi observatori. Ca participanţi, vrem să schimbăm lumea în avantajul nostru. Ca observatori, vrem să înţelegem realitatea aşa cum este. Aceste două obiective interferează unul cu celălalt.
Interferenţa nu afectează în mod egal toate domeniile realităţii. De exemplu, cercetătorii de ştiinţele naturii, cum ar fi astronomii, se pot apropia de o cunoaştere aproape perfectă deoarece au un criteriu obiectiv, cel al mişcării stelelor, care le permite să judece dacă predicţiile lor sunt sau nu corecte.
În cazul sociologilor, nu este atât de uşor. Comportamentul oamenilor reflectă deja înţelegerea lor imperfectă. Prin urmare, acesta nu este un criteriu la fel de solid pentru sociologi, aşa cum este mişcarea stelelor pentru astronomi.
Deci cum putem să înţelegem starea actuală de fapt? Trebuie să găsim o modalitate de a distinge între ce este important şi ce este mai puţin important.
Permiteţi-mi să încep cu o afirmaţie îndrăzneaţă. În timp ce două sisteme de guvernare sunt prinse într-o luptă pentru dominaţie globală, civilizaţia noastră este în pericol de prăbuşire din cauza avansului inexorabil al schimbărilor climatice. Aceasta este o afirmaţie foarte succintă, însă eu cred că oferă un rezumat corect al actualei stări de fapt.
Afirmaţia mea face legătura între schimbările climatice, care aparţin ştiinţelor naturii, şi sistemele de guvernare, care sunt un concept social. Voi discuta mai întâi despre schimbările climatice şi apoi despre sistemele de guvernare.
Întotdeauna am fost fascinat de calota glaciară din Groenlanda, care are mai mulţi kilometri grosime şi care s-a format pe parcursul a peste o mie de ani.
În iulie 2022, s-a produs un eveniment meteorologic extrem în Groenlanda. Era atât de cald, încât oamenii de ştiinţă de acolo puteau să joace volei în tricouri şi pantaloni scurţi.
Când am văzut asta, am trimis o echipă de fotografi în Groenlanda să strângă dovezi vizuale. Ei erau prezenţi când s-a produs un al doilea eveniment în septembrie şi l-au înregistrat live.
Topirea calotei glaciare din Groenlanda ar creşte nivelul oceanelor cu şapte metri. Acest lucru reprezintă o ameninţare pentru supravieţuirea civilizaţiei noastre. Nu eram dispus să accept acea soartă, aşa că am încercat să aflu dacă se poate face ceva pentru a o evita. Mi s-a recomandat să vorbesc cu Sir David King, un climatolog care a fost consilier ştiinţific în precedentele guverne britanice. Acesta este autorul unei teorii care este împărtăşită de mulţi alţi climatologi. El susţine că sistemul climatic global a fost odată stabil, dar că intervenţia umană l-a perturbat.
Cercul Arctic era despărţit de restul lumii de vânturile care băteau într-o direcţie previzibilă, circulară şi în sens opus acelor de ceasornic,