Ucrainenii s-au folosit de obsesia lui Putin pentru a crea o capcană în care Rusia a pierdut mii de soldați
- Strategia Kievului s-a schimbat vizibil de la începutul iernii. Militarii încearcă să-și mențină pozițiile și să provoace cât mai multe pierderi adversarului.
- Ucraina urmează să dispună de un corp de armată blindat și tehnologizat, capabil să rupă frontul, cel mai probabil, la nord de Melitopol.
- Ministrul Apărării din Ucraina: Echipajele noastre pentru tancuri, blindate sau artilerie trebuie să se pregătească nu doar ca o formațiune de luptă ce acționează singură, ci în interacțiune, ca parte a unei întregi unități.
- Discuția din jurul avioanelor de luptă are rolul de a trimite și un mesaj Moscovei, că decizia de a transfera arme și tehnologie militară Kievului e una pe termen lung.
- Raport agenție de spionaj din Estonia: Rusia e pregătită să ridice miza în Ucraina printr-o mobilizare suplimentară sau prin extinderea tacticilor de teroare împotriva populației civile.
Micul oraș minier, aflat la 58 de kilometri sud-vest de Donețk, a fost distrus din temelii de artileria rusă. O așezare fantomatică, lipsită de viață, în care clădiri scheletice, arse și afumate, au rămas singurele dovezi că acolo, cândva, au trăit oameni.
Bătălia pentru Vuhledar e semnul că Rusia a declanșat ofensiva pe frontul de est al Ucrainei.
Vladimir Putin are nevoie ca de aer de victorii pentru a anunța, la un an de la începutul invaziei, că „operațiunea specială” se desfășoară conform planului.
Unul care s-a modificat, ajustat și relansat în urma înfrângerilor în serie suferite de armata Rusiei.
„…97% din armata rusă este acum angajată în Ucraina, cu o rată de uzură foarte, foarte mare și cu o potențială eficiență de luptă redusă cu 40%. Aproape două treimi din tancurile lor sunt distruse sau avariate…”, a anunțat Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie.
O schimbare de strategie
De la o incursiune militară ce fusese planificată să dureze câteva săptămâni, Kremlinul a ajuns să înregistreze pierderi uriașe, peste 200.000 de militari fiind scoși din luptă de la începerea ostilităților.
E o cifră pe care niciun expert militar nu s-ar fi aventurat s-o avanseze înainte de război.
La un an de la declanșarea invaziei, Putin a ajuns să mizeze toate resursele Rusiei pe conflictul din Ucraina, încercând să se mențină la putere.
Între timp, statele membre NATO continuă să ajute armata Kievului pentru a face față presiunii ruse.
Forțele Kremlinului au înconjurat Bahmut, o localitate pe care încearcă s-o cucerească din vară, unde au pierdut mii de soldați, dar se îndreaptă și spre Vuhledar, un important nod de comunicații feroviare.
Până acum, ucrainenii au respins toate atacurile, distrugând zeci de tancuri inamice.
Strategia Ucrainei s-a schimbat vizibil de la începutul iernii. Militarii încearcă să-și mențină pozițiile și să provoace cât mai multe pierderi adversarului, obligat să atace.
Statul Major al Ucrainei,