Ce-ar fi făcut Angela Merkel?
- Ezitarea lui Olaf Scholz de a trimite tancuri în Ucraina a produs o întreagă dezbatere internațională, cu disensiuni între Washington și Berlin.
- Annalena Baerbock, ministrul de Externe german, a declarat că țara pe care o reprezintă nu se va opune dacă state care dețin tancuri Leopard le vor trimite Ucrainei.
- Cancelarul german spune însă că nu e nimic decis, iar o hotărâre se va lua în Consiliul de Securitate.
- Guvernul de la Varșovia a trimis către Berlin documentația necesară și o cerere pentru aprobarea transferului de tancuri Leopard, deținute de Polonia, către Ucraina.
- Reprezentant al Uniunii Creștin Democrate: Blocarea coaliției de guvernare de către cancelar arată că Germania a eșuat într-un moment crucial al istoriei, războiul din Europa.
În mandatul președintelui Donald Trump, când acesta critica NATO, numind-o o organizație depășită, Angela Merkel, cancelarul german de atunci, și-a asumat rolul de a susține instituțiile euro-atlantice și de a menține stabilitatea pe bătrânul continent.
Dar toate au venit cu un preț, iar acesta a fost reprezentat de compromisurile făcute în fața lui Vladimir Putin, care și-a dezvoltat politicile agresive la adresa europenilor, pregătindu-se pentru invadarea Ucrainei.
Fostul cancelar german a intrat în istorie, iar mulți critică unele decizii, care au generat tensiuni politice și sociale, dar au creat și contextul războiului care afectează azi întreaga lume.
O întrebare imposibil de evitat în aceste zile în care dezbaterea în legătură cu tancurile germane pune în pericol coaliția de guvernare de la Berlin este: „Ce decizie ar fi luat Angela Merkel?”
Olaf Scholz, președintele Partidului Social Democrat, 65 de ani, deține funcția de cancelar al Germaniei (prim-ministru) din data de 8 decembrie 2021.
Când semaforul german e alimentat cu înaltă tensiune
În urma alegerilor generale, SPD a realizat o majoritate parlamentară cu Partidul Liberal Democrat (FDP) și Alianța Ecologistă, formând coaliția „semafor”, cum îi spun nemții, numele venind de la culorile partidelor care au intrat la guvernare (SPD – roșu, FDP – galben și ecologiștii – verde).
Olaf Scholz a decis să trimită câteva tancuri Leopard în Ucraina pentru a stinge controversa iscată între aliați, dar și în coaliția de guvernare – Foto: Hepta.ro
Semaforul are o majoritate de 52% în Bundestag, parlamentul german, iar principalul partid de opoziție e CDU, care a obținut în alegeri 24% din numărul total de voturi.
Ezitarea cancelarului Olaf Scholz de a trimite tancuri în Ucraina a produs o întreagă dezbatere internațională, cu disensiuni între Washington și Berlin, exprimate în spatele ușilor închise, dar și declarații contradictorii venite din partea reprezentanților guvernului german.
Într-un interviu acordat duminică unui post de televiziune din Franța, Annalena Baerbock, ministrul de Externe german, a declarat că țara pe care o reprezintă nu se va opune dacă state care dețin tancuri Leopard le vor trimite Ucrainei.
Există o regulă contractuală prin care niciun cumpărător de tehnică militară,