Studiu: Țigările electronice, o alternativă eficientă la fumat
Fotografie de la Lukas, Pexels
Vaparea sau utilizarea țigărilor electronice s-a dovedit a fi mult mai eficientă în a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat, în comparație cu simpla utilizare de plasturi sau gumă cu nicotină.
Datele vin potrivit unui studiu publicat de organizația internațională non-profit Cochrane, citat de o publicație internațională.
Conform raportului Cochrane „Utilizarea țigărilor electronice pentru renunțarea la fumat”, există dovezi cu un grad ridicat de certitudine care relevă că, pe o perioadă de șase luni, fumătorii au avut mai multe șanse să se lase de fumat folosind țigări electronice cu nicotină decât folosind terapii de înlocuire a nicotinei.
Rezultatele studiului Cochrane au arătat, de asemenea, că nu s-au înregistrat dovezi ale unor efecte nocive majore ale țigărilor electronice cu nicotină atunci când sunt folosite ca alternativă la fumat. Cu toate acestea, cea mai lungă perioadă de monitorizare a fost de doi ani, iar numărul de studii a fost redus.
„Țigările electronice au generat o mulțime de neînțelegeri atât în comunitatea de sănătate publică, cât și în presă, de la introducerea lor în urmă cu peste un deceniu. Aceste neînțelegeri îi descurajează pe oameni să folosească țigările electronice ca modalitate de a renunța la fumat. Din fericire, apar din ce în ce mai multe dovezi care oferă mai multă claritate”, a declarat Jamie Hartmann-Boyce, profesor asociat la Universitatea din Oxford, autor al raportului și editor al Grupului Cochrane pentru Dependența de Tutun.
Datele analizei Cochrane arătă că, în timp ce 6 din 100 de persoane renunță la fumat prin utilizarea terapiei de substituție a nicotinei, un număr mai mare – între 8 și 12 persoane – ar renunța la fumat prin utilizarea țigărilor electronice, care conțin nicotină.
„Țigările electronice nu ard tutunul și, ca atare, nu expun utilizatorii la același amestec complex de substanțe chimice care provoacă afecțiuni fumătorilor de țigări convenționale. Țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri și nu ar trebui să fie folosite de persoanele care nu fumează sau care nu prezintă riscul de a fuma. Dovezile arată că țigările electronice cu nicotină sunt responsabile doar de un procent redus în ceea ce reprezintă riscul de a fuma”, a declarat Nicola Lindson, lector universitar cercetător la Universitatea din Oxford, managing editor al Grupului Cochrane pentru Dependența de Tutun și autor al publicației.
Cercetătorii Cochrane au concluzionat că sunt necesare mai multe dovezi, în special cu privire la efectele noilor țigări electronice cu o mai bună eliberare a nicotinei decât cele anterioare, pentru a ajuta mai multe persoane să renunțe la fumat. Un studiu similar din Statele Unite, realizat de Lancet Respiratory Medicine, a examinat măsura în care sistemele de livrare electronică a nicotinei sau un substitut de țigară fără nicotină influențează expunerea la substanțele toxice asociate consumului de tutun și reducerea consumului de țigări la fumători.
Studiul a indicat că fumătorii care au înlocuit țigările tradiționale cu țigări electronice cu conținut ridicat de nicotină și-au redus numărul de țigări la aproximativ jumătate în decurs de 24 de săptămâni,