Cine e patriotul de un miliard de dolari care va păzi Ucraina?
- Este cel mai sofisticat complex defensiv mobil, format dintr-un centru radar, unul de comandă, generator de curent electric, stație de lansare a rachetelor și vehicule de asistență.
- Senzorii radarelor scanează tot ce zboară pe o rază de 150 de kilometri, iar rachetele pot distruge cu precizie ținte aeriene de toate tipurile.
- Cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina și aliații NATO e aceea că trebuie să transforme un sistem antiaerian, construit pe componente sovietice, într-unul mixt, și cu componente occidentale.
- Pentagonul a anunțat că în jur de 100 de militari ucraineni au ajuns la Fort Sill, în Oklahoma, pentru a începe un program de pregătire pentru PATRIOT, care va dura câteva luni.
- Sistemul defensiv, trimis de americani, va avea misiunea să securizeze spațiul aerian din jurul Kievului.
Cu câteva zile înainte ca Vladimir Putin să declanșeze invadarea Ucrainei, la București sosea primul din cele șapte sisteme de artilerie PATRIOT, comandate Ministerul Apărării.
La fel ca și în cazul HIMARS, unde, de asemenea, țara noastră a plătit trei sisteme din care l-a primit pe primul (unul singur are 18 lansatoare de rachete), se observă că la nivel de artilerie, atât PATRIOT cât și HIMARS sunt arme critice, care fac diferența în cazul unu conflict.
În ultimul pachet de sprijin oferit Ucrainei de către SUA se află un sistem PATRIOT în valoare de un miliard de dolari.
Este cel mai sofisticat complex defensiv mobil, format dintr-un centru radar, unul de comandă, generator de curent electric, stație de lansare a rachetelor și vehicule de asistență.
Conform cifrelor publicate de compania care produce PATRIOT, e vorba de Raytheon Technologies Corp, senzorii radarelor acoperă o distanță de 150 de kilometri, iar rachetele pot distruge cu precizie ținte aeriene de toate tipurile: drone, avioane de vânătoare, elicoptere și rachete balistice.
Fiind foarte scump, centrul de radare costă în jur de 400 de milioane de dolari, iar rachetele și lansatorul costă peste 600, trebuie integrat într-un întreg concept defensiv astfel încât să nu dobori o dronă de zeci de mii de dolari cu proiectile de zeci de milioane.
Ucrainenii i-au surprins pe ruși cu apărarea antiaeriană
Pe de altă parte, PATRIOT va ajuta Ucraina să-și consolideze apărarea antiaeriană, descurajând Rusia să continue bombardamentul asupra infrastructurii civile.
„În prima parte a războiului, Ucraina a avut mari pierderi în ce privește componentele de apărare antiaeriană. Rusia a avut un plan pentru a obține controlul spațiului aerian și a acționat bătrânește, țintind sistemele de artilerie. Ucrainenii au reușit să se replieze, mai ales pentru că au apărut primele pierderi de vieți omenești în armata Kremlinului și probleme în ce privește funcționarea liniilor de comandă și control”, a explicat Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă, pentru Spotmedia.ro.
Reușind să doboare avioane de luptă și elicoptere cu rachete S-300 și BUK, de fabricație sovietică, ucrainenii i-au determinat pe ruși să acționeze limitat și atent de teamă să nu înregistreze pierderi insurmontabile în ce privește aviația.