Opine. Sorin Faur, Academia de HR: Apocalipsa AI – ne lasă roboţii fără locuri de muncă?
Încep prin a spune că nu sunt împotriva AI-urilor, şi nu sunt împotriva progresului. Progresul este inevitabil şi dezirabil, nu trebuie să ne temem de progres, de evoluţie, din contra. Ce ar fi fost dacă am fi ramas în Evul Mediu, la căruţă şi la cal, fără comunicare în timp real, fără internet, fără apă curentă, fără electricitate – lucrând la lumânare, vulnerabili la cea mai mică infecţie, la cea mai mică rană sau lovitură, fără antibiotice, fără medicina modernă, într-o eră în care o banală durere de dinţi te putea răpune? Nu, este vorba mai degrabă de un avertisment care trebuie luat în seama, din timp.
Supremaţia AI-urilor
Ce vedem? Vedem că intram clar într-o nouă era, care depăşeşte ca importanţă adoptarea electricităţii pe scară largă – fapt ce a făcut posibile şi accesibile toate minunile tehnologice din ziua de astăzi, incluzând calculatorul şi internetul: era AI-urilor, softuri inteligente, adaptative, care învaţă în timp real, pentru care trilioane de calcule pe secundă sunt o joacă, şi pe care le pot face şi ”în somn”. AI-uri care la început aveau inteligenţa unui şoarece, care apoi s-au dezvoltat ajungând la nivelul de inteligenţă al unui câine, apoi al unui copil de 3-4 ani.
Turing a inventat un test, care îi poarta numele, test menit să determine dacă o maşină, un soft este inteligent şi poate să ”gândească”: şi anume, dacă purtând o ”conversaţie” cu acel soft, îl putem distinge sau nu de un interlocutor uman. Ei bine, fără a intra în detalii tehnice, acest test s-ar putea să fie nevoie să fie revizuit pentru că AI-urile din ziua de astăzi, deja pot ”păcăli” pe mulţi dintre noi. chatGPT, supranumit Regele AI-urilor, este capabil să genereze eseuri de mare complexitate, în limbaj natural, pe care mulţi dintre noi nu le pot scrie. Şi asta într-o fracţiune de secundă, pentru că ”înţelege” limbajul uman. Este de ajuns să introduci solicitări de tipul ”sugerează-mi zece idei pentru ziua mea de naştere” sau ”scrie-mi un eseu despre perioda Victoriana, în literatură”. Ceva ce unui om i-ar lua ore întregi de documentare, este disponibil imediat ce ai apăsat pe Enter. Dar chatGPT poate face mult mai mult. Poate chiar să compună poezie originală pe un subiect dat şi poate scrie cod ca un programator avansat, toate acestea urmare a unei simple comenzi vocale de genul ”Scrie un cod prin care să pot automatiza…. Compune o poezie pe tema/despre…”.
Nu e de mirare că chatGPT a pus numeroase probleme în sistemul educaţional din Statele Unite, mulţi întrebându-se care mai este motivaţia tinerilor elevi/studenţi, care îşi pot face temele fără să muncească pentru ele?
Dall-E, o altă minune AI, poate genera imagini incredibile, unice (nu sunt copiate, sunt ”creaţii” autentice, de la zero) care ar necesita din partea unui om, ani şi ani de studiu şi măiestrie artistică. Cea mai mare parte a oamenilor abia dacă pot desena ceva care seamănă cu o pisică,