Comentarii

Florin Andrei, analist financiar: 2023, un an al rezilienţei. Ce ne aşteaptă în economie?

Mi-am propus o viziune economică asupra anului 2023, folosind o abordare de la mediul global spre România şi concentrarea pe principalele teme din economia României.

  1. Previziuni economice de creştere – o abordare de la global către România

Anul 2023 este un an al rezilienţei, al testării nivelului de recuperare post-pandemică dar şi al testării nivelului de acumulare şi construcţie solidă a economiilor naţionale post criza financiară globală din 2008-09.

La nivel global creşterea economică este aşteptată să scadă în 2023, fiind în jurul a 1,5%, datorată în mare parte principalelor economii, SUA şi China. Cu toate acestea economia chineză încetineşte ca urmare a încetinirii creşterii populaţiei dar şi ca rezultat al politicii zero-CoViD dusă de Partidul Comunist. O China mai slabă economic nu este neapărat o veste bună întrucât este producătorul global dar şi un mare consumator de materii prime şi carburanţi.

Este foarte puţin probabil ca conflictul din Ukraina să se stingă în acest an, ceea ce înseamnă presiune adiţională în economie din prisma energiei.

SUA va reuşi să evite o recesiune în 2023 întrucât piaţa muncii este încă foarte solidă iar inflaţia a rămas în continuare cu o singură cifră, 7,1% la noiembrie 2022, pentru ultima lună a anului 2023 fiind aşteptată o scădere până la 6,5% ca urmare a scăderii preţului petrolului. Fed-ul va continuă să mărească ratele de dobândă cu cel puţin 0,75 – 1 puncte procentuale ceea ce va menţine dolarul puternic în faţa euro. În plan politic, situaţia se va complica întrucât cel mai probabil preşedintele în exerciţiu, Joe Biden, îşi va anunţa candidatura pentru un nou mandat, în timp ce fostul său rival, fostul preşedinte Donald Trump, dă semne că va candida din nou. O probabilă punere sub acuzare a lui Donald Trump pentru evenimentele din ianuarie 2021 de la Capitoliu sau documentele decrete descoperite la Mar-a-Lago sau colaborarea cu ruşii în 2016 va complica şi mai tare spectrul politic.

Europa se va confrunta cu o aterizare brutală a economiei în acest an, cauza principală fiind criza din energie. Iarna 2022-2023 ne-a găsit cu depozitele de gaz pline prin prisma eforturilor SUA de livrare a gazelor lichefiate, a importurilor din Qatar şi Egipt dar şi cu ajutorul livrărilor ruseşti care au funcţionat până la jumătatea anului 2022. Temperaturile ridicate ale acestui sezon de iarnă au contribuit la relaxarea energetică. Cu toate acestea, iarna următoarea Europa se va confrunta cu dificultăţi în refacerea depozitelor de gaz prin prisma faptului că nu mai există livrări din Rusia dar şi a scumpirii gazelor lichefiate din SUA în condiţiile în care oferta nu va creşte. Banca Centrală Europeană are în continuare o misiune dificilă, creşterea ratelor de dobândă pentru a lupta cu inflaţia (9,2% în decembrie 2022 în zona euro), dar şi susţinerea statelor îndatorate prin achiziţia de titluri de stat – Italia. Comisia Europeană se aşteaptă la o creşterea economică anemică de 0,3% însă mă aştept ca această prognoză să fie una optimistă.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button