Culisele negocierilor din 28 ianuarie 1990, atunci când Ion Iliescu trage sforile pentru a-și consolida puterea
- Din documentele întâlnirii de la Malta, reiese că diplomația americană n-a vrut să pună presiune pe Gorbaciov.
- “Cine a stat cinci ani la ruși nu poate gândi ca Bush!” era una dintre lozincile frecvent strigate de mulțimea prezentă la miting.
- Strategia lui Ion Iliescu a fost să învinovățească partidele istorice, acuzându-le că evită dialogul și pun în pericol noua ordine de stat.
- Corneliu Coposu a scos în evidență abuzul de putere al liderului FSN și al celor din jurul său, care preluaseră controlul statului, printr-o intervenție în care arăta că încalcă legea.
- Singura mare problemă a lui Ion Iliescu și a guvernului său, condus de Petre Roman, o reprezenta posibilitatea unor manifestații de mare amploare.
“Vă asigur că drumul nostru, cel pe care îl numim noua gândire, nu este doar o tendință de modă sau o încercare de a atrage atenția. Este rezultatul unei profunde analize a situației din țara noastră, din Europa și din întreaga lumea. Trebuie să spun, odată ce noi am acceptat această nouă gândire, am respirat ușurați. Au urmat propuneri concrete și gânduri despre cum să construim noi relații și să trăim împreună într-un mod nou”, a spus Mihail Gorbaciov, liderul URSS, la întâlnirea de la Vatican cu Papa Ioan Paul al II-lea, din data de 21 noiembrie 1989, care a avut loc cu zece zile înainte de cea din Malta.
În declarație e prezentată viziunea liderului sovietic despre viitor. Dar evenimentele s-au precipitat în toată Europa de Est.
Din documentele întâlnirii de la Malta, reiese că diplomația americană n-a vrut să pună presiune pe Gorbaciov. Aveau informații că situația economică e una disperată, atât în URSS cât și în celelalte țări din estul Europei.
Teama de o explozie socială la scară largă era foarte mare, iar colapsul sistemului socialist a creat o situație fără ieșire pentru Moscova.
Toate schimbările din 1989 au fost provocate de incapacitatea economiilor centralizate de a mai asigura supraviețuirea oamenilor.
Strategia lui Gorbaciov, agreată tacit de SUA, a fost să accepte și chiar să provoace schimbarea regimurilor comuniste cu unele mai liberale – socialist liberale, astfel încât să apară o cale de salvare.
Gorbaciov nu voia prăbușirea URSS și nici ca Moscova să-și piardă influența globală, dar nu mai avea resurse să susțină un sistem falimentar, fiind nevoit să facă pași înapoi.
Ion Iliescu a fost unul dintre rezultatele acestei soluții de compromis.
Cine a stat cinci ani la ruși
Cei peste 100.000 de oameni care au participat la mitingul din data de 28 ianuarie 1990 au fost învinși, în final.
M-a durut înfrângerea, dar a fost mai mult decât atât. Am realizat că am pierdut o oportunitate importantă în ce privește instaurarea democrației. Trebuia să mai aștept. Trebuia să supraviețuiesc. Singura veste bună, nu eram singur.
Mai târziu am realizat că atunci,