Statul, când n-are bani, nu face. Alții, când n-au bani, caută soluții
Un ONG a informat zilele acestea presa despre terminarea lucrărilor de construcții la un spital nou, Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din București, primul de acest fel din România.
Construcția de cca. 12.000 mp, cu 9 niveluri și o capacitate de 187 paturi a fost susținută financiar numai din sponsorizări și donații, obținute din partea celor care au răspuns la inițiativa Organizației Nonguvernamentale „Dăruiește Viață”: #NoiFacemUnSpital.
S-au găsit nu mai puțin de 350.000 persoane fizice și 7.000 companii dispuse să ajute financiar o inițiativă, pentru edificarea unui spital, cum altul nu mai este în România.
Căci cei de la „Dăruiește Viață” nu aveau bani când lansaseră inițiativa, aveau numai bune intenții, aveau un obiectiv nobil și aveau argumente, cu care căutau să obțină încrederea potențialilor sponsori sau donatori. Cum spuneam, 350.000 persoane fizice și 7.000 companii s-au lăsat convinse.
Este interesant faptul că, tocmai în zilele când ONG-ul „Dăruiește Viață” demara căutarea fondurilor pentru proiectul #NoiFacemUnSpital, instituțiile statului aveau și ele prevăzută în programele politice construirea în București a unui spital metropolitan, cu termen 2020, dacă nu mă înșel.
Știți care este stadiul actual de execuție al acestui important edificiu, inclus în programul de guvernare (PSD), care trebuia început prin 2017 și terminat în 2020? Stadiul este specificat astfel pe pagina de internet a programului Forbes (septembrie 2022, respectiv la doi ani după ce spitalul trebuia să fie terminat):
„Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB) a transmis o adresă către Primăria Bucureștiului, prin care cere transmiterea terenului şi a documentaţiei aferente construcţiei Spitalului Metropolitan din București”.
Acesta este stadiul: s-a trimis o scrisoare, întrucât deocamdată nici terenul pentru construit spitalul nu este clar.
Rețineți, spitalul metropolitan din București era inclus în programul de guvernare pe 2016-2020 al unul partid care a căștigat alegerile din acea perioadă, în baza lui. Ce este drept, programul era nesustenabil, iar diletanții care l-au întocmit n-au prevăzut nici inițial, nici mai târziu, fondurile necesare pentru a-l materializa.
Știți cum e asta? Ca și cum l-ar trimite mama pe Bulă la piață să cumpere brânză, nu-i dă bani, iar la întoacere îl întreabă: ai cumpărat? Nici Bulă n-a cumpărat fără bani, nici autoritățile statului nu se apucă de vreo treabă, dacă n-au avut fonduri, pe care, de altfel, tot ele trebuie să și le asigure.
Vi se pare corect? Cum să fie corect? Țara e guvernată de Bulă? În perioada 2016-2020, România a avut patru guverne, cu patru premieri, toți ca un fel de Bulă: Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban. Mă întreb retoric: a mișcat vreunul din ei măcar un deget, ca să apară de undeva fonduri și să construim spitalul?
Primarul general de atunci al Capitalei, doamna Gabriela Firea, n-a făcut altceva decât să ne prezinte o machetă superbă, lângă care s-a filmat în chip fotogenic, ca și cum ar sugera că treaba este pe jumătate făcută: avem macheta!