Retragerea în buncăr a dictatorului. Ce se întâmplă cu Putin?
- Pe culoarele puterii de la Kremlin au început să se audă șoapte că tradiționala întâlnire dintre Putin și jurnaliști s-ar putea să nu aibă loc.
- Consilierii președintelui rus au realizat că oricât ar controla invitații, există mari șanse să se facă referiri la înfrângerile din război.
- Raport Ministerul Apărării din Marea Britanie: Deși… întrebările sunt de obicei verificate în prealabil, anularea evenimentului se datorează preocupărilor tot mai mari cu privire la creșterea sentimentului anti-război din Rusia.
- Vladimir Putin a anulat și o mare emisiune TV în care răspundea la întrebările publicului ceea ce arată o schimbare majoră în Rusia.
- Războiul s-a lungit mult dincolo de ceea ce putea să susțină regimul său politic fără a afecta echilibrul social din interiorul țării.
Era cel mai important eveniment de comunicare al lui Vladimir Putin. Momentul de deschidere a unui lider autoritar care conduce Rusiei de aproape un sfert de secol.
Uriașa conferință de presă în care președintele răspundea întrebărilor jurnaliștilor locali și străini acreditați la Kremlin se transmitea pe mai multe canale TV și rețele sociale, fiind punctul culminant al unui an în care Putin își proiecta viziunea, își explica deciziile și vorbea despre viitor printr-o măreață punere în scenă.
Conferința era construită ca un vehicul eficient de propagandă care-l prezenta pe șeful statului ca pe-un lider puternic, unul care se gândește la oameni, are obiective de țară și le îndeplinește, transformând Rusia într-o mare putere globală.
Din luna noiembrie s-a discutat despre eveniment. Pe culoarele puterii de la Kremlin au început să se audă șoapte că tradiționala întâlnire dintre Putin și jurnaliști s-ar putea să nu aibă loc.
Luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui, a anunțat că „ritualul anual”, cum îl numește cotidianul New York Times, nu va avea loc.
Oficialul n-a oferit explicații suplimentare și n-a prezentat vreun motiv.
Informația a făcut vâlvă în Rusia, decizia intrigându-i atât pe aliații președintelui cât și pe opozanții acestuia, exprimându-se mai ales cei aflați în străinătate.
Întâlnirea din 2021 a durat patru ore
La câteva ore după anunțul lui Peskov, agenția de propagandă a Kremlinului, Ria Novosti, publica o declarației a unui deputat din Duma de Stat care spunea că respectiva conferință urma să aibă loc în data de 27 decembrie.
Dar informația a fost negată de biroul de presă a lui Putin.
În anul 2021, întâlnirea dintre președintele Rusiei și jurnaliștii acreditați a durat peste patru ore. Ea a avut loc pe fondul desfășurării a 200.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei și a avertismentelor diplomației americane că există indiciile unei posibile invazii.
La întrebarea pusă de un reporter, în cadrul conferinței, despre „zvonurile” că o invadare a Ucrainei e iminentă, un Vladimir Putin jovial, zâmbitor și sigur pe el, nu a negat, ci a încercat să justifice posibilitatea unui atac, care într-un final a avut loc exact așa cum au anunțat reprezentanții SUA.