Ce sunt rachetele ruseşti Kalibr? Rusia ar fi ameninţat că le va putea folosi și împotriva României
Rachetele Kalibr sunt supersonice, astfel, sistemele defensive antiaeriene nu pot să reacţioneze imediat, iar cele subsonice au o rază de acţiune mai mare.
3M-54 Kalibr este o rachetă rusească de croazieră dezvoltată de Biroul de proiectate Novator. O asemenea rachetă poate fi lansată de pe navă sau de submarin. Rachetele Kalibr pot fi folosite ca proiectile anti-navă, anti-submarine şi pentru ţinte terestre.
Unele versiuni sunt supersonice la care sistemele defensive antiaeriene nu pot să reacţioneze imediat, iar cele subsonice au o rază de acţiune mai mare. O rachetă Kalibr are o greutate de la 1.300 kg la 2.300 kg, lungime de 6,2 – 8,9 metri, diametru 0,533 metri, transmite Military History.
Racheta poate transporta un focos cu o greutate de până la 500 kg de exploziv, dar şi material termonuclear. Este în funcţiune din 1994 şi a fost utilizată în Războiul Civil Sirian în 2015 şi în Invadarea Ucrainei din 2022. Pe 7 octombrie 2015, fregata rusă Gepard Dagestan şi trei corvete mici din clasa Buyan care navigau în Marea Caspică au lansat 26 de rachete de croazieră Kalibr.
Rachetele de croazieră lungi de 9 metri au zburat la 900 de mile deasupra teritoriului iranian şi irakian înainte de a lovi 11 ţinte în Siria – baze de luptători ISIS şi rebeli din Armata Siriană Liberă. Rachetele Kalibr sunt în prezent desfăşurate pe submarinele marinei ruse din clasa Kilo şi pe tipuri mai moderne, inclusiv de clasele Akula, Lada şi Yasen
. În acest film, realizat în contextul războiului ruso-ucrainean, se poate vedea impactul nimicitor al rachetelor ruseşti de croazieră. Recent, un articol de pe Pravda vorbeşte de posibile ţinte ale rachetelor Kalibr- România, care e acuzată în mod fals că intenţionează să invadeze Transnistria pentru a apăra Moldova, şi Polonia, care serveşte drept punct de tranzit pentru toate transporturile de armament din ţările vestice către Ucraina.
Un asemenea atac ar declanşa activarea articolului 5 al NATO şi angajarea statelor membre într-un conflict deschis cu Rusia. Putin a ameninţat cu atacuri fulgerătoare orice stat care intervine în Ucraina împotriva trupelor ruse.