Comentarii

Cât a muncit Guvernul pentru aderarea la Schengen? 27 de întâlniri și evenimente festive româno-austriece, într-un an și trei luni – Document

  • Raport: Viena a transmis constant că apreciază contribuția importantă a țării noastre la protecția frontierelor externe ale UE.
  • În cotidianul austriac Kurier, în data de 18 noiembrie, e publicat un interviu cu Gerhard Karner, ministrul de Interne al acestei țări, în care acesta anunță că va vota împotriva aderării României.
  • Declarația a lovit ca un ciocan în moalele capului autoritățile de la București, care printr-o mobilizare masivă, făceau eforturi să convingă Olanda.
  • La patru zile după declarația oficialului austriac, la Palatul Cotroceni e invitat Alfred Stern, CEO-ul OMV, care a avut o întâlnire cu Klaus Iohannis.
  • Din lista evenimentelor diplomatice reiese că politica externă a țării noastre rămâne încă într-o zonă „festivă”, de reprezentare, fără a avea consistență, obiective clare și termene de realizare.

Un raport distribuit „pe surse” de reprezentanți din Guvernul României arată cât de surprinse au fost autoritățile de la București de reacția Austriei cu privire la aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Documentul, care prezintă o cronologie a contactelor diplomatice dintre cele două țări, începând cu data de 6 iulie 2021, se vrea a fi o dovadă a efortului depus de diplomația din țara noastră pentru obținerea votului Austriei în Comisia JAI a Consiliului Uniunii Europene.

„Contactele dintre miniștrii de Interne din România și Austria, respectiv contactele la nivel operativ care indică o cooperare polițienească inclusiv în materie de migrație au fost extrem de strânse și cu rezultate pozitive. Acestea nu au indicat niciun semnal privind existența unui flux migratoriu ilegal prin România către Austria și nici opoziția statului austriac față de aderarea României la Schengen”, se arată în preambulul raportului transmis pe surse guvernamentale către mai multe redacții din țară.

„Dimpotrivă, Austria a transmis constant că apreciază contribuția importantă a țării noastre la protecția frontierelor externe ale UE și că susține obiectivul României de aderare la Schengen”, se mai precizează în document.

Viena nu a ridicat obiecții

Începând cu data de 6 iulie și până în data de 18 noiembrie, atunci când ministrul de Interne austriac Gerhard Karner anunță că va vota împotriva României cu privire la aderarea la spațiul Schengen, au fost 27 de întâlniri bilaterale, la nivel de guvern, care au avut pe agendă susținerea Austriei pentru aderarea României.

Parcurgerea lor arată că pe tot parcursul anului trecut și o mare parte din acest an nu au existat situații în care Viena să ridice obiecții sau să ezite în ce privește aderarea României la spațiul Schengen.

Din raport nu reiese dacă România a făcut tot posibilul pentru a convinge Austria sau care au fost punctele slabe ale negocierilor, dar nu poate fi ascunsă surpriza pe care autoritățile de la București au avut-o în data de 18 noiembrie când ministrul de Interne austriac a anunțat că nu susține aderarea României.

„Austria nu a transmis în contactele bilaterale, în urma discuțiilor, întâlnirilor, consultărilor ambasadei de la Viena cu Ministerul de Externe austriac și Ministerul de Interne austriac și la nivel de conducere a Ministerului Afacerilor Externe din România,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button