Comentarii

România și Bulgaria, sacrificate pe altarul intereselor imediate ale guvernului austriac

  • De o foarte lungă perioadă de timp, Viena și-a asumat rolul de punte de legătură între Rusia și Occident, mai mult, oamenii politici de acolo au promovat interesele strategice ale Moscovei în Europa.
  • Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a fost singurul lider european care l-a vizitat pe Putin după începutul războiului.
  • De la începutul conflictului, poziția Bucureștiului s-a întărit considerabil în urma ajutorului consecvent oferit Ucrainei.
  • Nici ministrul de Interne Gerhard Karner, nici cancelarul Karl Nehammer n-au reușit să exprime coerent de ce au refuzat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
  • Tema imigrației ilegale ridicată de ministrul de Interne Gerhard Karner e, în realitate, un subiect pentru campania electorală.

Relațiile dintre Viena și București se află în cel mai tensionat punct de după 1989, odată cu prăbușirea Cortinei de Fier. Respingerea aderării României la spațiul Schengen, prin votul guvernului austriac, a provocat o furtună diplomatică între cele două țări. 

Pentru moment nu există nicio perspectivă că disensiunile vor înceta, în timp ce la Moscova, Vladimir Putin a ciocnit o cupă cu șampanie în cinstea veștilor venite din Europa.

Austria, pentru o lungă perioadă de timp, și-a asumat rolul de punte de legătură între Rusia și Occident, mai mult, oamenii politici de acolo au promovat interesele strategice ale Moscovei în Europa, se arată într-un articol publicat de Financial Times, în aprilie 2022. 

Cu o față ovală, obrazul neras și părul încărunțit, cancelarul Karl Nehammer, liderul Partidului Popular din Austria (OVP), a fost primul oficial european care s-a dus la Moscova să discute cu Vladimir Putin după începerea invaziei.

Șeful executivului de la Viena a împachetat această vizită, care i-a făcut pe mulți lideri europeni să ridice din sprâncene, într-o misiune de salvare a situației, o încercare de a opri războiul. Bineînțeles că acțiunea diplomatică n-a avut niciun efect.

În mod strategic, înainte de a ajunge la Moscova, Nehammer s-a oprit la Kiev, unde a discutat cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Două vești bune pentru Putin 

Austria, o țară care nu e membră NATO, a fost și rămâne punctul slab în ce privește solidaritatea europeană.

Nu întâmplător, Nehammer a decis să se opună fără argumente aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

De la începutul conflictului, poziția Bucureștiului s-a întărit considerabil în urma ajutorului consecvent oferit Ucrainei, atât în ce privește transferul de muniție, armament, dar și a contribuției decisive în ce privește exportul de cereale. 

Vladimir Putin a primit două vești bune de la Uniunea Europeană într-o săptămână – blocarea unui ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și respingerea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen – Foto: Hepta.ro

Aceste acțiuni au provocat o mare iritare la Kremlin și prin faptul că România și-a asumat să sprijine Moldova economic, politic și militar.

Tensiunile diplomatice provocate de votul Austriei împotriva României cu privire la aderarea la spațiul Schengen e o a doua mare victorie diplomatică a lui Putin pe teritoriul UE în decurs de o săptămână.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button