Au făcut chinezii poliție politică pe teritoriul României? Autoritățile ridică din umeri, dar să ne amintim ce zicea Ponta
- Secțiile de poliție chinezești din România, Rusia și Serbia se află sub jurisdicția Nantong, ceea ce sugerează cel puțin o grupare pe criterii geografice.
- Raport: Fox Hunt e o operațiune care caută să extindă amploarea represiunii transnaționale a Chinei, fiind mascată de Xi Jinping într-un program intern anticorupție.
- Acesta e văzut ca o cheie esențială pentru supraviețuirea Partidului Comunist Chinez. Cu o diaspora aflată într-o creștere rapidă, pe măsură ce tot mai mulți oameni vor să părăsească țara, Partidul Comunist încearcă să păstreze controlul asupra celor care pleacă.
- Secțiile de poliție din străinătate ale Chinei funcționau acoperit sub forma unor birouri de sprijin al expaților din țările respective.
- Oficialii de la Beijing au declarat că aceste „centre” funcționează pe bază de voluntariat. În raportul Safeguard Defenders se arată că o singură rețea care opera în 21 de țări avea 135 de angajați.
Cel puțin o secție de poliție chinezească a funcționat pe teritoriul României, începând cu anul 2016, se arată într-un raport al unei organizații neguvernamentale internaționale, publicat în decembrie 2022.
Secția care funcționa în țara noastră se afla sub autoritatea Biroului de Securitate Publică din orașul Nantong, provincia Jiangsu.
Nantong este o metropolă cu 3,7 milioane de locuitori, situată pe coasta de est a Chinei. Se află într-o dezvoltată zonă agricolă. Principalele activități economice sunt extracția sării, cultivarea bumbacului, a orezului și pescuitul.
Biroul de Securitate Publică din Nantong este o agenție guvernamentală locală, aflată în subordinea Ministerului de Interne Chinez. Funcționează sub autoritatea Executivului de la Beijing, ocupându-se de tot ce înseamnă ordine publică, securitate și strângere de informații la nivel local.
În anul 2016, 29 de secții de poliție chinezești din mai multe țări au fost fondate sub autoritatea acestei instituții din Nantong, conform raportului publicat de organizația „Safeguard Defenders”.
Secțiile de poliție chinezești din România, Rusia și Serbia se află sub jurisdicția Nantong, ceea ce sugerează cel puțin o grupare pe criterii geografice, dacă nu și una pe criterii de centralizare a informațiilor.
Sub aceeași coordonare se află și secția de poliție chineză din Los Angeles, California, SUA, cea din Peru, Vietnam, Africa de Sud și Coreea de Sud.
Vânătoarea de vulpi
Rețeaua de secții de poliție e întinsă în întreaga lume, fiind construită de China cu răbdare, având ca scop să administreze programul „Vânătoarea de vulpi” (Fox Hunt), lansat în anul 2014.
„Când China a lansat Operațiune Fox Hunt – un program pentru returnarea forțată a unor fugari, acuzați de corupție acasă – guvernul anunța că în jur de 18.000 de funcționari publici plecaseră în străinătate”, scrie organizația pentru drepturile omului Safeguard Defenders, într-un raport publicat în luna ianuarie 2022.
„Fox Hunt e o operațiune care caută să extindă amploarea represiunii transnaționale a Chinei, fiind mascată de Xi Jinping într-un program intern anticorupție”, explică documentul citat.
„Operațiunea e văzută ca o cheie esențială pentru supraviețuirea Partidului Comunist Chinez.