Un kitsch dâmbovițean în Trenul Regal al României
Știrile din ultimele zile vehiculează informația halucinantă că o societate de tip SRL s-a gândit să marcheze Ziua Națională a României printr-o petrecere cu lăutari, ce urmează a avea loc de 1 Decembrie, în trenul regal de odinioară pe ruta București-Sinaia și retur.
Nu este tocmai clar în ce condiții a fost pus Trenul Regal în gestiunea unei societăți comerciale organizatoare de petreceri „cu zaiafet și lăutari”. Presa a publicat declarația unui reprezentant al societății care a dat asigurări că scopul urmărit este „… de interes cultural, stiințific, promovarea istoriei culturale și a tradițiilor României, fără a fi lezate în vreun fel numele trenului de epocă și toate pozițiile și simbolurile acestuia”.
Măcar să fi fost alegoria frumos prezentată. Dar este în genul afișelor dela începutul secolului trecut. Un kitsch de proporții.
Foaia promoțională a afacerii încearcă să capteze atenția celor ce doresc să participe la zaiafetul organizat într-un obiect de patrimoniu al istoriei, postând imaginea regelui Ferdinand și a reginei Maria, împreună cu un acordeonist necunoscut și un scripcar anonim, plasați deasupra și dedesubtul unei locomotive cu aburi.
Pe ici, pe colo, sunt plasate mesaje menite să-i atragă pe amatorii la originalul eveniment îmbiindu-i cu imaginea locomotivei și cu ce mai figurează acolo.
Mă căznesc cu greu să redau ortografia originală a celor care au redactat textul afișului.
Mă căznesc, dar merită efortul pentru a ilustra până unde poate coborî subcultura unora pe a căror mână au dat autoritățile statului un prețios obiect de patrimoniu, trenul regal. Nu știu nici cu ce interese, nici cu ce preț:
- 01 DEC 2022
- Șpriț și lăutari
- Society Party
- ROYAL eDiTion
- TARAF DE HAYDOUKS
- Locație: Trenul Regal
- Un eveniment CLASIC-MiȘTO
Să fim atenți: afișul nu este unul dintre cele care anunță un spectacol de circ, unde afară-i vopsit gardu’ și-înăuntru-i leopardu’.
Afișul cheamă la o petrecere cu „lăutari și zaiafet”, în trenul regal, pe oricine este dispus să pună la bătaie vreo 500 de euro, cam cât este astăzi salariul minim brut pe economie, cu o oarecare aproximație.
În locul informației cu gardu’ și cu leopardu’, paginile de promovare a călătoriei cu relicva în cauză menționează tot textual: „De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal (…) va aminti de zaiafeturile de odinioară”.
Deși informaţia s-a difuzat în weekend, presa a reacționat prompt, condamnând kitschul prin care se folosește un simbol al istoriei României ca obiect de distracție, ceva CLASIC-MIȘTO, cu șpriț, cu lăutari, cu TARAF DE HAYDOUKS și totul „la rang de artă”.
Postatorii au apărut și ei prompt la reacția presei, cei mai mulți exprimându-și respectul pentru simbolurile trecutului și numai foarte puțini arătându-se atrași de zaiafet.
Casa Regală și-a exprimat indignarea pentru felul cum se încearcă vestejirea respectului pentru trecut și a cerut o intervenție a autorităților,