Donald Trump intră din nou în scenă, dar ceva s-a schimbat
- În sistemul electoral din SUA, un candidat, pentru a obține nominalizarea partidului, trebuie să câștige alegerile interne din cadrul formațiunii sale.
- Întrebarea pe care și-o pun mulți în America este dacă va apărea un lider capabil să-l învingă pe Trump în alegerile primare?
- O deteriorare a calității vieții, o evoluție neașteptată a războiului din Ucraina, o criză economică prelungită poate crea cadrul pentru revenirea lui la Casa Albă.
- Michael Wolff, scriitor: Trump nu e nici pe departe un șef model, ci un manager neatent, leneș, incompetent, a cărui sfidare a regulilor a adus un mare dezavantaj strategiei sale electorale.
- În 2016, americanii au fost intrigați de apariția lui, de nonconformismul afișat, de discursul său simplu și direct. A beneficiat atunci de toate temerile electoratului, care n-avea încredere în Hillary Clinton.
Sute de suporteri, strânși în fața reședinței sale din Florida, au aplaudat anunțul fostului președinte de a candida din nou pentru a ajunge la Casa Albă.
Declarația, așteptată, le-a provocat dureri de cap mai multor republicani, dar și zâmbete de satisfacție democraților. Ei consideră că decizia liderului MAGA (Make America Great Again) e o veste bună ce le dă posibilitatea să câștige din nou alegerile prezidențiale.
Donald Trump și-a anunțat candidatura la președinția SUA la scurt timp după ce situația alegerilor parțiale s-a clarificat. Senatul a rămas sub controlul democraților, iar Camera Reprezentanților a fost câștigată de republicani.
Elon Musk, miliardarul care a provocat un adevărat haos la Twitter, în urma deciziilor impulsive de a concedia oameni, a anunțat duminică faptul că-i va da lui Trump posibilitatea să posteze din nou.
A luat hotărârea în urma unui sondaj făcut pe rețeaua socială, unde 52% dintre respondenți susțin întoarcerea lui Trump, pe Twitter, în timp ce 48%, nu.
Mutarea celui care deține compania de mașini electrice Tesla și Space X, o alta care produce rachete spațiale și componente a fost criticată de organizațiile neguvernamentale care militează împotriva răspândirii informațiilor false pe rețelele sociale.
Elon Musk, noul proprietar al Twitter, a făcut un sondaj pe rețeaua socială în urma căruia a luat decizia de a-l lăsa pe Donald Trump să posteze din nou – Foto: Wikimedia
Scorul bun înregistrat de partidul lui Joe Biden, actualul președinte, a fost surprinzător pentru mulți, care se așteptau la o victorie fără drept de apel a republicanilor.
Trump a fost unul dintre cei care a mizat pe ea, în ultimele întâlniri electorale, anunțând că le va da o veste importantă susținătorilor săi, la jumătatea lunii noiembrie.
„Pentru a face America mare și glorioasă din nou, în seara asta îmi anunț candidatura la președinția Statelor Unite”, a spus el într-un discurs ținut în fața suporterilor strânși la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida.
O veste bună pentru democrați
Trump este încă principalul lider al Partidului Republican. Are cea mai mare influență și a reușit să trimită în Camera Reprezentanților câteva zeci de adepți de-ai săi,