Țara vecină României care a decis plafonarea prețurilor la ALIMENTE
Românii se zbat să o scoată la capăt de la începutul anului cu prețurile alimentelor care au explodat, pe lângă cele la utilități. Ungaria a decis recent plafonarea prețurilor la ouă şi cartofi, însă vecinii noștri au impus încă din februarie un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui.
De câte ori nu am pățit în ultimerle luni să mergem la cumpărături, iar de la o zi la alta, același produs să îl cumpărăm la un preț mai mare. Pe zi ce trece buzunarele românilor se golesc, iar guvernanții din țara noastră par să nu țină seama de veniturile oamenilor de rând.
Nu același lucru se întâmplă în Ungaria, unde Guvernul ungar a decis să introducă un plafon de preţ la ouă şi cartofi, a anunţat miercuri Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar, după ce datele oficiale privind inflaţia arată că preţurile la alimente au explodat în luna octombrie, transmite Reuters, citat de economedia.
În luna februarie a acestui an, Executivul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare.
Miercuri, Gergely Gulyas a precizat că în cazul ouălor şi cartofilor, preţurile de vânzare în magazine şi supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie. Pieţele agroalimentare sunt exceptate de plafonul de preţ, a adăugat Gulyas.
Anunţul Executivului de la Budapesta vine în aceeaşi zi în care au fost publicate o serie de date oficiale care arată că rata anuală a inflaţiei în luna octombrie a crescut cu un punct procentual, până la 21,1%.
În luna septembrie a acestui an, ministrul Agriculturii din România, Petre Daea a afirmat că plafonarea preţurilor la alimente ar afecta producătorii și a susținut la acea vreme că nu există motive pentru noi scumpiri în perioada următoare. Însă scumpirile sunt o realitate, chiar dacă ministrul Agriculturii a transmis că nu sunt motive ca românii să se confrunte cu acestea.