Negocieri de pace în Ucraina, mai mult iluzie decât posibilitate
Toți cei ce vor să negocieze acum pacea cu Rusia sunt tributari ideii ca Ucraina să cedeze teritorii în schimbul păcii. Ca să se ajungă într-o astfel de situație ar trebui sau ca americanii să fie convinși ca să negocieze cu Putin sau ca Putin să fie convins să negocieze cu Zelenski.
• Ucraina.
Ucrainenii sunt inflexibili și nu vor negocieri de pace. Ucrainenii nu pot accepta ca parte din pământurile lor să revină Rusiei pentru că atunci ar trebui să accepte că agresiunea rusă a fost în parte îndreptățită. Pe cale de consecință, ucrainenii s-ar afla în situația în care ar trebui să fie de acord cu ideea că războiul lor putea fi evitat de la bun început. Asta ar însemna nu numai că sacrificiile lor pentru patrie au fost inutile, dar și că pământul lor nu era de fapt al lor. Lucrurile sunt inacceptabile pentru că sunt în totală contradicție cu ideea de națiune și de aceea ucrainenii nu vor purta negocieri de pace decât dacă rușii se retrag din țara lor. Complet, dacă se retrag și din Crimeea.
Deci ucrainenii nu pot negocia vreo pace cu Rusia și nici nu este în interesul lor o astfel de negociere acum, când ofensiva lor are parte de succes.
• Statele Unite ale Americii.
Americanii s-au implicat în război nu numai pentru că erau datori să face asemenea gest, pentru că au oferit garanții de securitate Ucrainei când aceasta și-a predat arsenalul nuclear Rusiei, ci și pentru că ideea implicării Rusiei în destabilizarea Europei de Est contravine filozofiei lor globaliste. Dacă Europa, prin Germania, a cedat șantajului rusesc cu gazul, SUA și-a continuat procesul de încercuire a Rusiei, de limitare a puterii sale politice. Să nu uităm că la vremea euromaidanului de la Kiev, Ucraina era datoare vreo trei miliarde de dolari Rusiei, pentru gaz, și vreo 15 miliarde SUA, pentru diverse investiții. Și atunci președinte era Victor Ianukovici, omul Rusiei.
SUA au văzut Rusia ca pe principala amenințare la stabilitatea lumii occidentale și pe vremea URSS chiar așa stăteau lucrurile. Mai apoi, după destrămarea URSS, pericolul a scăzut, el a fost aidoma unei boli latente dar răpirea Crimeii a dat semnalul că tumora rusă s-a reactivat. Dacă Europa, prin Germania, a fost hipnotizată de privirea gazoasă a cobrei rusești, nu la fel s-a întâmplat cu SUA și prin urmare și cu NATO.
SUA ajută Ucraina nu numai cu gândul ca ucrainenii să câștige războiul ci în ideea ca Rusia să fie strânsă în propriile granițe fără posibilitatea de a risposta câteva decenii. Americanii au nevoie de situația asta pentru a se putea concentra pe relația cu China.
Atunci de ce ar vrea americanii să negocieze acum, de ce ar trebui să silească Ucraina să cedeze pământ pentru pacea cu Rusia când scopul lor este distrugerea armatei ruse și trimiterea dictaturii de la Kremlin în izolare politică pentru o perioadă mare de timp?