Jurnal de război – ne îndreptăm spre un conflict înghețat de durată
• Unde vor ataca ucrainenii după eliberarea Hersonului?
După atacul cu drone marine asupra navelor ruse din Sevastopol, Putin a dezlănțuit luni un bombardament teribil asupra infrastructurii energetice ucrainene. Mesajul este clar: Ucraina să stea în poziția ghiocelului și să nu îndrăznească să atace ce rușii cred că le aparține, și anume Crimeea.
Eliberarea orașului Herson de către ucraineni este doar o chestiune de când, nu și de dacă. Rușii au început să-și transfere armamentul greu pe malul stâng al Niprului, semn clar că știu că nu vor putea apăra orașul.
După eliberarea Hersonului, un act și strategic și simbolic, ofensiva ucraineană se va domoli din cauza ploilor de toamnă, dar se va reaprinde la venirea iernii. Care va fi planul comandamentului ucrainean, va ataca mai întâi în sud sau se va concentra pe eliberarea Donețkului? Sau va ataca în zona Melitopol ca să izoleze logistic zona adiacentă Crimeii?
În sud, armata rusă se va sprijini de Nipru ca să nu fie atacată dinspre vest. Dar de la centrala nucleară de la Zaporojie până la linia frontului pungii Donețkului este loc destul pentru o nouă ofensivă ucraineană, la alegere, spre Mariupol, spre Melitopol, spre Crimeea.
Armata ucraineană va presa în Lugansk și va rezista în Donețk. Din zona Herson va putea bombarda chiar obiective militare din Crimeea.
Răspunsul la întrebare este simplu, va presa peste tot și unde se va ivi posibilitatea spargerii liniilor ruse, acolo se va desfășura ofensiva. Este însă la fel de posibil ca presiunea ucraineană să continue pe toată linia frontului iar retragerile ruse să fie constante peste tot până la primăvară.
• Până la atacarea cu infanterie a Crimeii nu se pune problema utilizării bombelor nucleare tactice.
Până nu va elibera și Crimeea, Ucraina nu va considera că acest război se va fi încheiat. Dar pentru Rusia peninsula furată în 2014 reprezintă o linie roșie. Abia când armata ucraineană va elibera toată regiunea Herson și va amenința să între cu infanteria în Crimeea se va reaprinde pericolul ca rușii să se gândească la o lovitură nucleară tactică în Herson. Probabil că nu asupra orașului, ci undeva în zona în care terenul se gâtuie. O zonă radioactivă care să protejeze limba de uscat ce leagă Crimeea de restul Ucrainei ar proteja portavionul rus.
Dacă armata Rusiei se va concentra pe apărarea Crimeii, o va face rezistând cât se poate de mult în regiunea Herson care protejează peninsula. Se poate retrage în spatele limbii de uscat ce leagă peninsula de restul regiunii și poate apăra acea zonă fără mari probleme concentrând focul artileriei pe îngusta linie de pământ. Teoretic armata rusă nici nu ar avea nevoie de o lovitură nucleară pentru că, repet, istmul este foarte ușor de apărat. Iar de un desant naval ucrainean nici nu poate fi vorba.
Singura șansă a ucrainenilor ar fi să bombardeze intens spatele acestui istm și să distrugă logistica rusă din peninsulă.