Comentarii

La jumătate de mandat, Maia Sandu e în pericol. Ce face România?

  • La jumătatea lunii octombrie, Guvernul României a decis să înceapă, în regim de urgență, livrarea de curent electric pentru Moldova.
  • Criza energetică, inflația și războiul de la graniță au provocat o scădere a popularității guvernului condus de Natalia Gavriliță, o apropiată a Maiei Sandu.
  • Raport SUA: Plahotniuc și-a menținut controlul asupra aparatului de aplicare a legii din țară pentru a-și distruge rivalii politici și pe cei de afaceri.
  • Raport SUA: Înainte de alegerile parlamentare din 2021, Kremlinul a plănuit s-o compromită pe Maia Sandu și să readucă Moldova în sfera de influență a Rusiei.
  • Șor a primit sprijinul total al Rusiei, iar partidul său se coordonează cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova, anunță oficiali americani.

Maia Sandu a ajuns la București la o zi după ce fragmente dintr-o rachetă rusească, lansată către un baraj din vestul Ucrainei, au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Nicio persoană nu a fost rănită, dar mai multe geamuri ale unor case s-au spart, au anunțat oficialii de la Chișinău.

Incidentul a reprezentat un semnal de alarmă pentru țările de pe flancul estic al NATO, care arată încă o dată cât de aproape suntem de o posibilă escaladare a războiului.

Maia Sandu, 50 de ani, absolventa de științe politice a Universității Harvard, conduce destinele Republicii Moldova, începând cu sfârșitul anului 2020.

La jumătatea mandatului său, situația de la Chișinău e mult mai complicată decât atunci când a venit la conducerea republicii din cauza războiului din Ucraina, care a provocat o criză energetică.

Figura ei calmă transmite hotărâre, inteligență și empatie, dar e marcată de problemele cu care se confruntă.

La întâlnirea cu Klaus Iohannis din data de 1 noiembrie, mai mult ca niciodată, povara conducerii unei țări polarizate în jurul invaziei declanșate de Putin se putea observa pe chipul și în atitudinea rezervată a Maiei Sandu.

„M-am bucurat să-l revăd astăzi pe președintele Klaus Iohannis, cu care am discutat despre relațiile speciale dintre Chișinău și București. România a fost, dintotdeauna, un partener de nădejde pentru noi, gata să ofere cetățenilor Republicii Moldova sprijin în momentele dificile”, a spus Maia Sandu.

FSB încearcă să destabilizeze Republica Moldova

Chiar și într-o declarație formală se poate observa că președintele Republicii Moldova descrie perioada complicată prin care trece țara sa.

La jumătatea lunii octombrie, Guvernul României a decis să înceapă, în regim de urgență, livrarea de curent electric pentru Moldova, după ce bombardamentele Rusiei au distrus o mare parte din rețelele de distribuție a energiei din Ucraina.

Kievul exporta în Moldova cantitatea necesară, dar din cauza atacurilor Moscovei, continuarea transferului de curent a devenit imposibilă. Astfel, Guvernul de la Chișinău s-a trezit cu un deficit de energie electrică de 30%. 

Bucureștiul a decis să suplimenteze acest gol, oferind un ajutor de 10 milioane de euro,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button