Actualitate

Creșterea de neoprit a dolarului aduce scumpiri pe linie, dar decizia BCE va lovi puternic România. Negrescu, avertisment pentru românii cu credite

Economistul Adrian Negrescu a emis mai multe avertizări cu privire la situația economică din țara noastră, influențată de dolar și euro, dar și de creșterea IRCC. 

Dolarul scumpește tot

Creșterea accelerată a dolarului aduce ”încă un val de inflație”, spune analistul economic Adrian Negrescu. Economistul anticipează că ”se va vedea costul dolarului în următoarele două săptămâni în prețul carburanților, în prețul tuturor produselor din import, mai ales cele din China, care vin în dolari, și mă refer aici la electronice, electrocasnice, haine, produse de toate tipurile, toate le vom vedea mai scumpe, dincolo de faptul că și grâul de panificație, și orzul și multe alte elemente care țin de consumul populației se vor scumpi. De ce? Pentru că dolarul se apreciază și probabil va continua acest trend și-n următoarele săptămâni până ce Banca Centrală Europeană (BCE) se va trezi, în sfârșit, și va limita dobânda cheie pentru a limita acest iureș, această migrare a investitorilor către moneda americană, o monedă considerată mai sigură în contextul războiului economic între UE și Rusia” a spus Adrian Negrescu la B1 TV. 

Adevărata lovitură ar veni de la BCE

Cât despre dacă este încă un preț pe care UE îl plătește în factura încărcată a războiului, economistul afirmă că ”pentru noi, pentru România, e o gură de oxigen, pentru că dacă BCE va mări dobânda cheie și titlurile în euro vor fi mai scumpe, să ne așteptăm ca și euro pe piața românească să crească și atunci chiar va fi o lovitură puternică pentru economie, pentru că noi importăm o mare parte din consum din UE”. 

”Se anunță vremuri grele” spune Adrian Negrescu, adăugând că ”aici e vorba de modul în care statul se raportează la economie și modul în care acționează pentru a preveni zona de faliment economic spre care ne îndreptăm”. 

”Ne îndreptăm spre recesiune, spre o perioadă destul de dificilă din punct de vedere economic pentru majoritatea populației, pe care, din păcate, autoritățile o tratează cu vouchere de 2 lei și ceva pe zi” a mai spus economistul, la B1TV. 

Ce se va întâmpla cu creditele

Cu privire la situația oamenilor cu rate la bănci, Adrian Negrescu a spus că IRCC-ul va veni din urmă și că probabil va crește de la 2,65% la 4,08% din 2 octombrie. ”Asta înseamnă o dublare a costurilor la finanțare” a afirmat el. ”Era inevitabil să se întâmple acest moment și din ianuarie anul viitor dobânzile vor crește și mai mult, acest IRCC se va duce spre 6%, astfel încât se va ajunge, ca și-n cazul celor care au creditele pe ROBOR, la o dobândă medie de 10%. Sunt cele mai mari dobânzi din Europa. La 100.000 de euro luați de la bancă, dai, în 30 de ani, de trei ori banii respectivi, pentru că așa funcționează piața și, din păcate, Banca Națională, nu reușește practic să-i determine pe bancheri să nu mai sară atât de mult calul, cum spunea dl. Isărescu” a afirmat Adrian Negrescu,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button