Actualitate

Șmecherie cu facturile uriașe la energie. Elena Cristian: Și eu am fost victimă. E o încălcare a legii. Instituțiile statului ar trebui să se autosesizeze imediat

Elena Cristian, analist DC Business, a vorbit despre o șmecherie a cărei victimă a fost, în contextul facturilor la energie.

„Vorbim de un an deja despre aceste facturi uriașe și despre imposibilitatea instituțiilor statului de a rezolva această problemă, dar și despre imposibilitatea unor distribuitori. Și eu sunt abonată la Electrica Furnizare. Acest distribuitor se pare că nu respectă legea de multă vreme. De ce? Pentru că până acum ceva luni era obligatorie regularizarea la șase luni. La șase luni trebuie să-ți bată în poartă, să citească contorul și să facă această regularizare. După intrarea în vigoare a plafonării și compensării, regularizarea este obligatorie la trei luni. Deci este exclus să trimită o factură de regularizare pe doi ani! Legea este foarte clară”, a zis Elena Cristian.

Care este șmecheria cu facturile uriașe la energie a cărei victimă a fost și Elena Cristian aflați pe RADIO DCNEWS.

VEZI ȘI: Ce spune Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut, luni, în contextul discuţiilor despre facturile mari la energie, un apel la ANRE „să-şi facă treaba”, să supravegheze piaţa de energie, iar „Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi”.

„Am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva ar trebui să pună regulă în piaţă. ANRE este cel care verifică piaţa. Eu nu am văzut decât câteva cazuri prezentate în presă, dar fac încă un apel, cum am făcut şi în ianuarie, ANRE să-şi facă treaba să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, inclusiv Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice acest lucru”, a afirmat Popescu, la Parlament, întrebat de ce vin facturi la energie de 7.000-8.000 lei.

Ministrul a mai spus că furnizorii urmează să aibă discuţii în Parlament, la comisiile unde se află în dezbatere ordonanţa de urgenţă pe energie.

În legătură cu faptul că preţurile se raportează la consumul de anul trecut şi mulţi consumatori s-au plâns că acest lucru nu încurajează reducerea consumului, Virgil Popescu a spus că trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare.

„Ordonanţa trebuie să se raporteze la o referinţă. (…)2021 nu este tot una cu 2020 când a fost lockdown sau când a fost consumul mai mic. La nivelul Comisiei Europene propunerea este undeva, pentru IMM, la o perioadă de 5 ani de zile. Sigur că putem discuta, putem vedea. Eu cred că fiecare care vrea să facă economie trebuie să facă. Eu cred ca trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare. (…) Este un consum care nu a fost limitat de preţ, a fost un consum normal în 2021. Nu un consum mai mic. (…) Dacă în loc de 300KW, consumă 255 KW, plăteşte mai puţin. Este clar că este încurajat, dar trebuie să găsim şi o modalitate de bonificaţie”, a adăugat Popescu.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button