Putin a pierdut războiul pe computer. Îl pierde și pe cel din teren. Câteva explicații și o perspectivă
- Împreună cu experții americani, ucrainenii au testat mai multe strategii militare pentru a descoperi formula potrivită pentru o ofensivă de amploare.
- Jocurile de război, odată cu evoluția tehnologiei, au intrat într-o nouă fază, cea în care planul se dezvoltă cu ajutorul computerelor ce pot rula mii de scenarii, alegându-l pe cel optim.
- Forțele ucrainene n-ar fi reușit să treacă de liniile defensive ale rușilor de pe frontul de sud.
- Putin a făcut și o altă eroare în momentul în care a decis să atace Ucraina. Pe lângă faptul că a crezut că o să controleze Kievul în două săptămâni, nu a realizat că Ucraina, sprijinită de SUA și NATO, va avea acces la o cantitate imensă de informații militare, una la care Moscova nici nu putea visa.
- Moscova duce un război primitiv, violent și ineficient în care irosește resurse umane și militare, făcând mii de victime din rândul civililor.
În luna august, Volodimir Zelenski a avut mai multe întâlniri cu generalii săi cărora le-a cerut să găsească soluții astfel încât să le poată arăta cetățenilor și lumii că Ucraina are capacitatea de a împinge Rusia dincolo de granițele țării
Președintele voia să evite ca războiul să devină unul de uzură, fără sfârșit și fără speranță pentru soldați și populație, se arată într-un articol publicat de New York Times în data de 13 septembrie.
Ideea conducerii armatei ucrainene, susținută de Zelenski, era să declanșeze o mare ofensivă în sud, încercând să elibereze regiunea Herson.
Împreună cu experții americani, ucrainenii au testat mai multe strategii militare – war games – pentru a descoperi formula potrivită pentru o ofensivă de amploare.
“Statele Unite poartă un dialog de rutină la mai multe niveluri cu Ucraina. Nu vom comenta specificul acestor angajamente. În general, le oferim ucrainenilor informații pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine amenințările cu care se confruntă și să-și apere țara împotriva agresiunii ruse. În cele din urmă, ucrainenii iau deciziile finale pentru operațiunile lor”, a declarat generalul de brigadă Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de CNN.
Strategiile testate au dat rezultate negative. Forțele ucrainene n-ar fi reușit să treacă de liniile defensive ale rușilor de pe frontul de sud.
Avionul NATO de spionaj (AWACS) e un Boeing modificat care are capacitatea de a detecta aeronave, nave, vehicule, rachete și proiectile trase de la distanțe mari. Poate comanda și controla spațiului de luptă într-un angajament aerian prin direcționarea loviturilor avioanelor – Foto: Wikimedia
Rezultatul “jocurilor de război” arătau că, în regiunea Herson, era mai bine dacă dezvoltau atacuri concentrate în puncte strategice și, în niciun caz, pe un front larg.
Testările au continuat și ele au oferit câteva soluții.
„Am făcut modelări și exerciții care au sugerat că există anumite căi pentru o contraofensivă ce ar putea avea mai mult succes.