Planul de economisire al UE. Ursula von der Leyen: „Un război al energiei. Trebuie să reducem consumul în orele de vârf”. Banca Europeană a Hidrogenului, noua investiție a CE
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a vorbit despe planul de economisire al Uniunii Europene.
Ursula von der Leyen a susținut astăzi cel de-al treilea discurs al său privind starea Uniunii. Acesta va fi urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European.
Ursula von der Leyen a prezentat impactul activităţii Comisiei din ultimul an şi planurile sale viitoare, în special în ceea ce priveşte solidaritatea UE cu Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE şi de reducere a dependenţei sale de combustibilii fosili ruşi, precum şi actualele creşteri ale preţurilor la energie.
Și soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, este prezentă, miercuri, în plenul Parlamentulul European de Strasburg la discursul președintei Comisie Europene, Ursula von der Leyen.
Discursul Ursulei von der Leyen: Miza este foarte mare
„Dragi europeni, acest Parlament nu a dezbătut niciodată înainte starea Uniunii în situația de război. Ne aducem cu toții aminte acea dimineață fatidică în care europenii s-au trezit îngroziți sub sunetele sirenelor, sub război (…) Acum 15 ani, în timpul crizei financiare, ne-a luat ani de zile să ne revenim. în acest an, imediat ce trupele ruse au lovit Ucraina, răspunsul nostru a fost unit, imediat. Cred că putem să fim mândri de acest lucru. Am reușit să găsim puterea interioară a Uniunii, am impus sancțiuni comune. Miza este foarte mare pentru întreaga Europă. (…) Kremlinul este cel care și-a adus economia pe calea pierzaniei. Acesta este prețul al acestei campanii de moarte, conduse de Putin. Vreau să fie foarte clar, sancțiunile rămân în continuare. Nu trebuie să cedăm. Și susținerea noastră financiară pentru Ucraina continuă. Vom fi alături de ei pe termen lung. Reconstrucția Ucrainei va necesita multe investiții (…) Vom susține reabilitarea școlilor din Ucraina pentru că viitorul depinde de educația tinerilor (…) Solidaritatea este cheia spre succes. Comisia Europeană va ajuta Ucraina să intre pe piața liberă europeană.
„Ar fi trebuit să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin”
Stimați eurodeputați, am tras cel puțin o învățăminte de pe urma acestui război. Ar fi trebuit să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin, pe oamenii din Rusia, pe toți jurnaliștii ruși care au dat în vileag crimele și au plătit pentru asta cu prețul vieții, trebuia să îi fi ascultat pe prietenii din Ucraina, Moldova, Georgia și pe membrii opoziției di Belarus. Ar fi trebuit să ascultăm vocile care s-au ridicat în Uniunea Europeană, în Polonia, statele baltice și în Europa Centrală și de Est. De-a lungul anilor toți ne-au avertizat că Putin nu se va opri și au luat măsuri în consecință. Prietenii noștri din statele baltice au depus eforturi pentru a pune capăt dependenței de Rusia. Au investit masiv în surse regenerabile de energie, în terminale GN. Sigur că toate acestea i-au costat, dar dependența de hidrocarburile din Rusia înseamnă un preț și mai usturător de plătit, deci trebuie să scăpăm de această dependență peste tot în Europa.