De ce l-a decorat președintele Iohannis pe un promotor al anti-românismului de la Chișinău, într-un context sensibil pentru Maia Sandu?
Vestea decorării lui Marian Lupu, fost comunist din partidul lui Voronin, apoi promovat de Partidul Democrat (adică de platforma lui Plahotniuc) la șefia Curții de Conturi, de către președintele Klaus Iohannis a fost primită cu stupoare în Republica Moldova, unde președinta Maia Sandu are ca miză tocmai ruperea țării de toate pârghiile Moscovei și așezarea cât mai fermă pe drumul integrării europene.
Lupu, cunoscut pentru poziția anti-românească și pentru insistența de a numi limba oficială de la Chișinău moldovenească, și nu română, a fost astfel recompensat cu Ordinul Național „Steaua României”, într-un context sensibil pentru Chișinău.
Aceasta a fost decorat într-un lot de președinți de Curți de Conturi, dar asta nu îl înseamnă că decorația nu este individuală.
„În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor domnului Holm Janar, auditorul general al Oficiului Național de Audit al R. Estonia, domnului Lupu Marian, președintele Curții de Conturi a R. Moldova, și domnului Tavares José, Președintele Curții de Conturi a R. Portugheze”
Decretul publicat pe pagina oficială a președintelui României.
Cine este Marian Lupu, câteva repere: În 2005, devine deputat pe listele PCRM (Voronin), iar ulterior preşedinte al Parlamentului. În 2009, pleacă PCRM şi devine liderul PDM, formaţiune cu care a intrat din nou în Parlament. În decembrie 2010 – martie 2012, Lupu a deţinut atât funcţia de preşedinte al Parlamentului, cât şi pe cea de preşedinte interimar al Republicii Moldova.
Atunci când președintele primește propunerile pentru decorare, fiecare este însoțită de o fișă tehnică și de argumente, ceea ce înseamnă că sunt două ipoteze în joc:
- Ipoteza că președintele Klaus Iohannis nu a știut pe cine decorează.
Ea este failibilă, pentru că Marian Lupu, al cărui traseu politic a început cu comuniștii lui Voronin, a fost un personaj destul de vocal, în principal în ceea ce privește opoziția față de desemnarea limbii române drept limbă oficială a Republicii Moldova. În schimb, a fost unul dintre cei care au declinat narativul pro-rușilor, potrivit căruia moldoveneasca vorbită în Republica Moldova nu ar fi totuna cu româna.
De altfel, așa cum remarcă Ziarul de Gardă de la Chișinău, pe site-ul Curții de Conturi a Republicii Moldova, la secțiunea în care sunt prezentate CV-urile conducerii instituției, în dreptul „abilităților lingvistice” ale lui Marian Lupu sunt trecute: moldoveneasca (română), franceza, engleza și rusa.
Astfel, în 2010, în cadrul emisiunii „În profunzime” de pe postul Pro TV Chișinău, Marian Lupu declara: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească!”. Peste doi ani, în cadrul aceleași emisiuni el a declarat: „M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească”.
Dacă totuși, ipoteza că Klaus Iohannis nu a știut e una validă,