O să avem aceeași criză ca în 2010? Adrian Mitroi: Problema nu mai e pur economică
Profesorul de economie Adrian Mitroi a realizat o paralelă între criza economică din 2010 și cea pe care urmează să o întâmpinăm.
Întrebat dacă trăim acum același scenariu dinainte de 2010, când guvernul cheltuia foarte mulți bani pe aparatul bugetar, deși era avertizat că urmează o criză puternică, Adrian Mitroi a declarat că:
„Nu, acum avem parte de altă criză. Acum ne confruntăm mai degrabă cu o criză economică indusă de decizii politice. Nu e o criză pur economică, de supra-optimism. Acum este o criză exact opusă. Noi atunci eram pe cai mari cu economia, acum suntem cu cauciucurile dezumflate. Atunci a fost greșit că executivul a luat măsuri sociale, într-adevăr, dar acum e un context complet diferit și măsurile care trebuie luate sunt de protecție a IMM-urilor și a gospodăriilor vulnerabile.
Asta ar fi bine din punct de vedere economic. Trebuie să adoptăm genul acesta de măsuri contra-ciclice, adică atunci când ai o încetinire abruptă a economiei, venită cum e acum, mai degrabă din pricina sectorului energiei, trebuie să vii cu astfel de măsuri. Aici nu e vorba de ideologie, acestea sunt măsuri pe care toată Europa le ia exact în același context.”
Conform profesorului Adrian Mitroi, măsurile de ajutorare către populația vulnerabilă și IMM-uri nu ar provoca mai multă inflație, întrucât creșterea de acum a prețurilor nu este cauzată de faptul că sunt prea mulți bani în piață, ci de faptul că au crescut foarte mult costurile de producție din cauza crizei energetice.
„Trebuie să înțelegem faptul că economia prevede două tipuri de inflație. Există inflație de cerere și de ofertă. Inflația pe care o avem noi acum este o inflație generată de ofertă, nu de cerere. Totul are acum legătură cu costurile de producție, situația nu are nimic de a face cu salariile. Criza de acum este una de ofertă, are de a face cu sectorul energetic, nu este una care să poată fi controlată prin dobânzi mai mari. Nu suntem într-o situație de supraîncălzire economică, precum în 2008. Acum e altă Mărie, cu altă pălărie.
Dacă am înclina balanța și am înlocui puțin inflația de pe ofertă cu inflația pe cerere, criza ar fi estompată pentru că situația reală are ordinul de mărire substanțială, iar creșterile de salarii ar fi oricum mici. Acum totă lumea e năucită, Europa se învârte în jurul cozii, oamenii fac poze la facturi și le postează pe rețelele de socializare. Nu mai este de joacă, lucrurile sunt foarte serioase.
Inflația oferită de salarii mai mari, în acest moment, nu este doar verosimilă, ci necesară. Aceasta este inflația pe care și băncile centrale știu să o gestioneze mai bine. Faptul că avem acum o inflație galopantă din partea cealaltă, care a ajunge acum la două cifre, dă bătăi de cap băncilor centrale”, a mai precizat analistul.
Dobânzile record lovesc din plin românii cu împrumuturi. Adrian Mitroi: Noi replicăm acum ce fac SUA, dar americanii au alt tip de inflație
Profesorul de economie Adrian Mitroi a analizat și măsurile de scădere a inflației prin reducerea creșterii dobânzilor de către bănci.