Comentarii

Analiză PwC: Ce schimbări apar la impozitarea veniturilor persoanelor fizice şi ce domenii sunt vizate în principal?

Facilităţile fiscale aplicabile angajaţilor sezonieri sau celor din sectorul construcţiilor, cel agricol şi industria alimentară, precum şi regimul fiscal aplicabil veniturilor din salarii, investiţii, activităţi independente sau din cedarea folosinţei bunurilor vor suferi modificări, potrivit celor mai recente modificări aduse Codului Fiscal.

Astfel,în ceea ce priveşte angajaţii sezonieri, care au încheiate contracte cu angajatori plătitori de impozit specific (hoteluri, restaurante, etc), vor datora  impozit pe veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2023, până la această dată ei fiind exceptaţi.

De asemenea, pentru sectorul construcţiilor, sectorul agricol şi industria alimentară, aplicarea facilităţii privind scutirea de la plata impozitului pe venit şi exceptarea parţială/integrală de la contribuţii sociale pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor pentru activitatea desfăşurată în România este limitată, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, la persoanele încadrate în baza unui contractul individual de muncă. Reglementarea anterioară nu prevedea o astfel de limitare.

O altă limitare, care va intra însă în vigoare începând cu veniturile aferente lunii august 2022, este legată de reducerea nivelului veniturilor brute lunare din salarii şi asimilate salariilor pentru care se aplică facilităţile fiscale, în sensul reducerii plafonului lunar scutit de impozitul pe venit şi contribuţii sociale  de la 30.000 lei la 10.000 lei inclusiv. Partea din venitul brut lunar ce va depăşi 10.000 lei va reprezenta venit impozabil, pentru care angajatorii vor avea obligaţia reţinerii impozitului pe venit aferent. Această diminuare a plafonului la 10.000 lei va avea impact şi în zona contribuţiilor sociale obligatorii.

În ceea ce priveşte facilităţile fiscale aplicabile în domeniul construcţiilor, se introduce condiţia conform căreia pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii în cifra de afaceri totală, indicatorul ,,cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii” cuprinde numai veniturile din activitatea desfăşurată pe teritoriul României, în timp ce indicatorul ,,cifra de afaceri totală” cuprinde atât veniturile din activitatea desfăşurată pe teritoriul României, cât şi în afara României. Prin ,,activitatea desfăşurată pe teritoriul României” se înţelege activitatea desfăşurată efectiv în România în scopul realizării de produse şi prestării de servicii. Totodată, a fost modificată şi perioada pentru care se calculează cifra de afaceri pentru angajatorii din domeniul construcţiilor existenţi la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Aceasta se va calcula cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea şi nu se va mai considera ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat pe anul fiscal anterior. Aceste măsuri sunt aplicabile din iulie 2022.

În ceea ce priveşte veniturile din activităţi independente, începând cu veniturile aferente anului 2023 se reduce de la 100.000 euro la echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro plafonul până la care contribuabilii care obţin astfel de venituri pot determina venitul net pe bază de norme de venit. Cei care obţin un venit brut anual peste acest plafon vor determina venitul net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor.

Începând cu veniturile anului 2023 se modifică şi plafoanele aplicabile pentru determinarea contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice care obţin alte venituri decât cele de natură salarială (ex: venituri din activităţi independente,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button