Putin n-are de gând să se retragă, Biden n-are de gând să-l lase să învingă
- Raport: E puțin probabil ca Rusia să găsească suficiente forțe pentru a ajunge la o putere finală de peste 1.150.000 de soldați, așa cum prevede decretul semnat de președinte.
- Kremlinul și-a păstrat ținta de a schimba conducerea aleasă în mod democratic a Ucrainei și înlocuirea acesteia cu una impusă de Moscova.
- Medvedev: Ucraina poate dispărea de pe harta lumii.
- Joe Biden: Sunt mândru să anunț cea mai mare tranșă a noastră de asistență de securitate înregistrată până în prezent, aproximativ 2,98 miliarde USD, constând în arme și echipamente care vor fi furnizate Ucrainei.
- Vladimir Putin speră ca, odată cu venirea iernii, solidaritatea europeană să se deterioreze din cauza problemelor legate de prețul ridicat al gazelor.
După jumătate de an de război, sfârșitul nu e cunoscut de nimeni, nici chiar de Putin, cel care l-a declanșat și care, în orice moment, teoretic, ar putea să-l oprească.
Practic, e mult mai complicat. Liderul rus, deși invazia a fost o mare eroare, pentru a-și păstra puterea trebuie să meargă până la capăt, oricare ar fi acela.
Vladimir Putin a semnat, la o zi după ce s-au împlinit șase luni de când a dat ordinul de invazie, un decret prin care crește numărul soldaților activi (plătiți) cu 135.000, propunând să se ajungă la 1,15 milioane de militari. Armata rusă mai dispune de 900.000 de soldați în termen.
“Moscova caută să recupereze pierderile provocate de invadarea Ucrainei și să genereze noi forțe pentru a-și susține operațiunile din această țară”, se arată într-o analiză făcută de Institutul pentru Studiul Războiului.
“Anunțul reprezintă un obiectiv relativ modest, dar greu de atins, sugerând că Putin rămâne hotărât să evite mobilizarea generală. Este puțin probabil ca Rusia să găsească suficiente forțe pentru a ajunge la o putere finală de peste 1.150.000 de soldați, așa cum prevede decretul”, se mai arată în raportul publicat de experții americani.
“Din punct de vedere istoric, armata rusă nu și-a atins obiectivele de recrutare niciodată. Avea doar aproximativ 850.000 de militari în serviciu activ în 2022, înainte de invadarea Ucrainei, departe de ținta de peste un milion, impusă prin noul decret”, conform documentului citat.
Medvedev vorbește de lovituri de stat la Kiev
Decizia înseamnă și că războiul va continua pe termen nedefinit. Kremlinul și-a păstrat ținta de a schimba conducerea aleasă în mod democratic a Ucrainei și înlocuirea acesteia cu una impusă de Moscova.
Dmitri Medvedev, fost premier și președinte al Rusiei, a anunțat că nu exclude nici desfășurarea unei lovituri de stat la Kiev.
„Ucigașii ucraineni vor fi cu siguranță urmăriți penal pentru atrocitățile comise împotriva poporului Ucrainei și a Rusiei”, Dmitri Medvedev, fost premier și președinte
Ucraina, ca stat, ar putea dispărea de pe hartă „ca urmare a evenimentelor care se desfășoară”, a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe canalul său de Telegram,