Comentarii

Poţi să te numeşti antreprenor dacă câştigi 2.000 de euro pe lună? De la ce nivel merită să laşi un job cât de cât sigur, cu salariul la timp, pentru a o lua pe cont propriu cu propria afacere, dar cu riscurile şi stresul de rigoare?

De patru ani la ZF avem emisiunea Afaceri de la Zero, realizată împreună cu Banca Transilvania, unde am încercat să aducem în prim-plan antreprenorii mai mici ai României, cei care sunt la început de drum. O parte dintre ei nu au nici un an de activitate, dar au o energie extraordinară, în încercarea de a face ca businessul lor să reuşească. Speranţa noastră este ca mulţi dintre ei să ajungă la un moment dat cu businessul la un nivel mult mai ridicat şi, de ce nu, să calce pe urmele fraţilor Pavăl de la Dedeman, ale lui Dan Ostahie de la Altex, Iulian Stanciu de la eMag etc.

Toţi marii antreprenori ai lumii, ai României, au pornit de undeva, „de la zero”.

La emisiune vorbim cu cei mai diverşi antreprenori, cu businessuri diferite, mai mari sau mai mici. Unele afaceri poate ajung la 100.000 de euro încasări în primul an de activitate, poate 200.000 de euro, poate 300.000 de euro. Dar unele businessuri fac 20.000 de lei pe an, 30.000 de lei, 40.000 de lei pe an, cel puţin în primul an de activitate. La aceste sume, mulţi se întreabă dacă antreprenorii din spatele acestor businessuri pot fi denumiţi antreprenori în adevăratul sens al cuvântului sau microantreprenori.

Spre exemplu, dacă ai încasări cu businessul tău de 30.000 de lei pe an, asta înseamnă 2.500 de lei pe lună, adică 500 de euro pe lună. Mai puţin decât un salariu mediu, care este de 700 de euro pe lună, net.

Chiar şi la un business de 100.000 de lei pe an, adică 20.000 de euro pe an, ceea ce înseamnă mai puţin de 2.000 de euro pe lună, antreprenorului din spate parcă nu-i rămâne nimic.

Cât poţi să câştigi dintr-un business cu clătite, dintr-un van de cafea, dintr-un van de sendvişuri pe care le plimbi pe la târguri? La încasări de 100.000 de lei pe an ai cheltuieli de 50.000 de lei, îţi rămân 50.000 de lei pe an, adică 4.200 de lei pe lună, adică 800 de euro.

Într-o multinaţională poţi să iei mai mult de 800 de euro pe lună, dublu, dacă nu chiar triplu.

Are sens să ai businessul tău ca să-ţi rămână 1.000 de euro pe lună? Sau de la ce nivel de câştig are sens să te chinui ca antreprenor să te scoli dimineaţa, în speranţa că în ziua respectivă vei vinde ceva?

Mulţi spun că poate nu câştigă aşa cum sperau, poate câştigă mai puţin decât într-o multinaţională, sau faţă de jobul anterior, dar au libertate, muncesc pentru ei, pot să închidă taraba când vor, fără să dea socoteală nimănui. Dar compensează acest lucru când trebuie să te confrunţi cu mediul de activitate economică din România, cu schimbările fiscale de pe o zi pe alta, cu presiunea încasării banilor şi plăţii taxelor şi a furnizorilor? Asta ca să nu mai spunem că dacă ai un angajat lucrurile sunt şi mai complicate.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button