Comentarii

Se teme cumva NATO de Rusia lui Putin?

Este greu să intuiești cine este mai tare dintre doi mari pretendenți la titlul de cea mai puternică forță militară a lumii: NATO sau Rusia?

Pe de o parte, personalități de prim rang din țara noastă și chiar din întreaga UE lasă de înțeles cu au încredere fermă în potențialul militar, logistic, dar și moral al NATO.  Pe de altă parte n-aș neglija-o nici pe doamna Șoșoacă, admiratoare a Rusiei putiniste, dar nici pe arhiepiscopul Tomisului, putinistul Teodosie, gata să și-l pună pe Putin la icoană:

„… domnul Putin care este atât de vehiculat în zilele acestea, și văzut atât de negru, nu e negru așa cum îl prezintă toată lumea. Am spus și o spun, fără frică, este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte…”.

Însuși președintele ucrainean Volodimir Zelenski, până de curând încrezător în NATO și dornic să devină membru al Alianței, a ajuns acum să declare, cam decepționat:

“Am înţeles deja cu toţii. Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că Alianţa se teme de Rusia”.

Dintr-un punct de vedere, domnul Zelenski are multă dreptate. A contat pe NATO, iar Alianța nu s-a implicat așa cum spera el să fie ajutat. Din alt punct de vedere, NATO nici nu se poate implica în războiul unui stat prieten, dar ne-membru al Alianței.

Nu că i-ar fi teamă de Rusia, dar NATO a fost creată cu scopuri strict defensive. În niciun caz nu poate fi capabilă să declanșeze un nou Război Mondial.

De altfel, liderii NATO au fost totdeauna consecvenți, explicând că Alianța nu va trage niciodată cel dintâi un glonț.  Dar va riposta pe măsură, după ce unul din statele membre va fi atacat.

Ca urmare, NATO n-a acționat militar nici la anexarea Crimeii, nici la proclamarea a două „Republici Independente” pe teren ucrainean. Această sarcină și-au asumat-o politicienii, făcând uz de toate pâghiile politice la care au putut apela. În niciun conflict militar între terți n-a intervenit NATO și nici nu va interveni.

Dar – gândim noi – ferească Sfântul ca vreun membru al Alianței să fie atacat militar. Atunci cu siguranță se va vedea cine este mai tare.

Am convingerea că liderul de la Kremlin cunoaște perfect acest principiu al NATO și chiar că-i este teamă de Alianță. Spus pe șleau, nu alianța se teme de Putin, ci mai curând Putin se teme de NATO. În opinia mea – este o părere personală – lui Putin îi este chiar teamă de NATO. Ca dovadă, îi dă de multă vrem târcoale, dar nu mușcă. Nu are dreptul să muște.

În ciuda amenințărilor războinice al lui Vladimir Vladimirovici, în ciuda nesăbuitelor sale ambiții, în ciuda spectacolului grotesc din palatul Kremlinului, unde pășește doar după ce doi vlăjgani îi deschid giganticele uși și în ciuda mega-mitingului menit să-l preamărească la scenă deschisă, ca pe un personaj providențial, ajuns déjà legendă, liderul rus pare mai curând un războinic slab,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button