Cum face Putin rost de soldați ca să alimenteze batalioanele decimate care luptă în Ucraina
- Printr-o lege adoptată în anul 2021, toți bărbații cu vârsta între 18 și de 27 de ani trebuie să efectueze serviciul militar obligatoriu pentru o perioadă de un an.
- Armata activă a Kremlinului se bazează pe 460.000 de soldați cu contract și pe 210.000 de militari în termen.
- Fără ca guvernul să declare starea de război, militarii cu contract pot oricând să-și dea demisia, exercitându-și activitatea ca orice angajat.
- Clipurile cu soldații ruși dezorientați, luați prizonieri de ucraineni, nu au ridicat doar moralul celor din urmă, dar au creat multă furie și în Rusia.
- Toată pregătirea pentru război a unui soldat cu contract a durat trei zile în care n-a avut voie să pună mâna pe nicio armă.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă armata Rusiei este lipsa soldaților. Criză de personal e greu de înțeles pentru că un regim autoritar cum e cel al lui Vladimir Putin ar putea oricând să impună o lege care să anunțe mobilizarea generală, dar situația e mult mai complicată.
Strategia mobilizării generale e la fel de periculoasă ca și cea a lipsei de soldați.
În Rusia există legislație care interzice folosirea militarilor în termen în război. De aceea, reprezentanții Kremlinului, când vorbesc de ce se întâmplă în Ucraina spun că acolo desfășoară o “operațiune specială”.
Printr-o lege adoptată în anul 2021, toți bărbații cu vârsta între 18 și de 27 de ani trebuie să efectueze serviciul militar obligatoriu pentru o perioadă de un an.
După cele 12 luni, orice soldat are posibilitatea să se înscrie pentru un contract de trei ani în forțele armate ruse, fiind plătit, în medie, cu 1.100 de dolari pe lună, un salariu destul de mare pentru multe regiuni din Rusia.
Armata activă a Kremlinului se bazează pe 460.000 de soldați cu contract și pe 210.000 de militari în termen.
Militari ruși, într-un transportor, în zona Harkov, frontul de est al Ucrainei – Foto: Hepta.ro
Cifrele arată cât de mare e efortul de război al Rusiei pentru a cuceri Ucraina. Până acum, a implicat în jur de 150.000 – 200.000 de oameni, aproape jumătate din totalul forțelor armate.
Fără ca guvernul să declare starea de război, militarii cu contract pot oricând să-și dea demisia, exercitându-și activitatea ca orice angajat.
S-a înrolat după ce s-a uitat la clipuri pe YouTube
Victor Shaiga este un voluntar rus care s-a înrolat pentru a lupta în Ucraina. El și-a publicat experiența pe Live Journal, în limba rusă, mărturiile sale fiind o sursă importantă pentru a înțelege ce se întâmplă în armata rusă.
Raportul său despre perioada în care a luptat în Ucraina a fost analizat de mai mulți experți militari, iar o parte din informațiile sale au fost confirmate din mai multe surse. Jurnalul a fost publicat în limba rusă,