Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură: Prețurile mondiale la alimente au scăzut
Fotografie de la Gustavo Fring: Pexels
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cu sediul la Roma, a declarat vineri că prețurile alimentelor din întreaga lume au scăzut dramatic în iulie.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat vineri că prețurile alimentelor din întreaga lume au scăzut în iulie. Evoluția a survenit după ce Rusia și Ucraina au semnat acorduri separate de export de cereale cu Națiunile Unite și Turcia, deschizând calea pentru transportul de cereale ucrainene care au fost blocate din cauza conflictului în curs.
Potrivit datelor publicate de FAO, a ieșit în prim-plan că indicele lunar al prețurilor mărfurilor alimentare a înregistrat o scădere bruscă de aproape 9% în iulie, devenind cea mai mare scădere de o lună din ultimii 14 ani.
”Indexul FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 140,9 puncte în iulie, în scădere cu 8,6% față de iunie și a patra scădere lunară consecutivă de la atingerea maximelor istorice la începutul acestui an. Cu toate acestea, mărfurile alimentare comercializate au rămas cu 13,1% mai mari decât în iulie 2021”, se arată în comunicatul FAO.
Indicele FAO a atins vârful în luna aprilie a acestui an, din cauza creșterii prețurilor la combustibil și a exporturilor scăzute de cereale din Rusia și Ucraina, din cauza conflictului în curs și a altor probleme legate de lanțul de aprovizionare.
Uleiul vegetal
”Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 19,2% în iulie față de iunie, marcând un minim din ultimele 10 luni. Cotațiile internaționale pentru toate tipurile de ulei au scăzut. Prețurile uleiului de floarea-soarelui au scăzut, de asemenea, semnificativ pe fondul cererii globale de import reduse, în ciuda incertitudinilor logistice continue din regiunea Mării Negre. Prețurile mai scăzute ale țițeiului au determinat, de asemenea, o presiune în scădere asupra valorilor uleiului vegetal”, se arată în raportul FAO.
Cereale
”Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 11,5% în această lună, rămânând în același timp cu 16,6% peste valoarea din iulie 2021. Prețurile tuturor cerealelor reprezentate în indice au scăzut, în frunte cu grâul, pentru care prețurile mondiale au scăzut cu până la 14,5%, parțial ca reacție la acordul încheiat între Ucraina și Federația Rusă de a debloca exporturile din porturile cheie din Marea Neagră și parțial la disponibilitatea sezonieră de la recoltele în curs în emisfera nordică. Prețurile mondiale ale cerealelor secundare au scăzut cu 11,2% în iulie, cele ale porumbului au scăzut cu 10,7 %, tot din cauza acordului de la Marea Neagră, precum și a disponibilităților sezoniere crescute în Argentina și Brazilia. Prețurile internaționale la orez au scăzut, de asemenea, pentru prima dată în 2022” se arată în raport.
Zahărul
”Indicele FAO al prețurilor zahărului a scăzut cu 3,8% față de iunie, pe fondul îngrijorărilor legate de perspectivele cererii din cauza așteptărilor privind o nouă încetinire a economiei globale, o scădere a realului brazilian și prețurile mai mici ale etanolului,