Social

Românii au auzit de cancerul de piele, dar prea puţini merg la dermatolog

41% dintre români consideră că persoanele cu pielea deschisă la culoare și culoarea ochilor deschisă care se ard și nu se bronzează sunt mai expuse la cancerul de piele. În realitate însă, melanomul, cea mai agresivă formă de cancer cutanat, nu ține cont de culoarea pielii și nici de vârstă.

„Unul din trei cancere diagnosticate la nivel mondial este un cancer de piele, iar studiile recente indică o evoluție accentuată a incidenței, care ar putea crește la aproape 50% până în anul 2040. Principala cauză o reprezintă expunerea necontrolată la soare pe parcursul vieții. Doar 5 arsuri la vârsta copilăriei pot crește riscul de cancer cutanat cu 75%”, transmite dr. Mihaela Leventer, Preşedinte al Fundaţiei pentru Sănătatea Pielii.

Dacă pe piele sunt alunițe sau alte leziuni, ele trebuie să fie controlate de către medicul dermatolog, care poate identifica și trata rapid și corect orice afecțiune, atrage atenţia medicul dermatolog.
În luna iunie, Fundaţia pentru Sănătatea Pielii a realizat un studiu privind ”Percepția românilor și nivelul de cunoștințe despre cancerul de piele”, iar rezultatele arată o evoluție îngrijorătoare în ceea ce privește interesul românilor pentru sănătatea lor. Deși sunt mai bine informați și, la nivel declarativ au devenit mai preocupați de sănătatea lor în contextul pandemiei, în practică lucrurile stau complet diferit.

Numărul celor care merg la dermatolog a scăzut abrupt în ultimii ani

Rezultatele primului studiu de percepție realizat de Fundația pentru Sănătatea Pielii în 2016 arătau că doar jumătate dintre români știau de existența mai multor forme de cancer de piele, iar foarte puțini reușeau să le și identifice. Campaniile de conștientizare asupra sănătății pielii din ultimii ani au făcut ca românii să fie mult mai bine informați. Astfel, în iunie 2022, 92% spuneau că au auzit de cancerul de piele. Din păcate, însă, informațiile asimilate nu sunt aplicate în viața de zi cu zi. Rezultatele studiului arată că doar 43% dintre români obișnuiesc să meargă la medicul dermatolog, față de 80% în 2016.

Incidenţa cancerului de piele este într-o creştere accelerată

Numerele s-au înjumătățit, în condițiile în care unul din trei cancere diagnosticate la nivel mondial este un cancer de piele, iar studiile recente indică o evoluție periculoasă a incidenței, care ar urma să crească până în anul 2040 cu aproape 50%, ca urmare a expunerii la soare pe parcursul vieții.

„Rezultatele vin să confirme ceea ce din păcate vedem tot mai des în ultima perioadă: deși sunt mai bine informați, pacienții nu fac controale regulate și ajung târziu la medic, atunci când primele semne ale pielii au devenit deja leziuni în evoluție gravă. Acest lucru a fost amplificat și de perioada pandemiei, în care oamenii au avut acces restricționat la serviciile medicale, iar încrederea în personalul medical a scăzut”, a declarat dr. Mihaela Leventer.

Atitudinea generală față de sănătate

Dacă în anul 2016, 87% dintre români auziseră de cancerul de piele, în 2022 procentul a crescut la 92%. Când vine vorba de sănătatea pielii,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button