Comentarii

Viktor Orban și Vladimir Putin, doi prieteni care pariază pe sfârșitul Occidentului

  • În primul deceniu după căderea comunismului, Budapesta era un oraș fanion al promovării valorilor democratice în Europa Centrală și de Est.
  • În discursul ținut la Tușnad, Viktor Orban nu face nici cea mai mică referire la libertate, la democrație, la pluralism politic sau drepturile fundamentale ale omului.
  • Nu e o mare deosebire între retorica lui Viktor Orban de astăzi și cea a lui Nicolae Ceaușescu.
  • Ungaria nu are acces la fondurile din planul UE de reziliență și refacere (PNRR) deși a depus proiectul încă din luna mai 2021.
  • Vladimir Putin l-a folosit pe Orban pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană ca să arate că e o alianță slabă.

După trei ani, premierul Ungariei s-a întors în România, la Băile Tușnad, unde și-a reluat discursurile și întâlnirile politice cu minoritatea maghiară din Transilvania. 

Viktor Orban, 59 de ani, cu fața brăzdată de riduri adânci, cu un zâmbet care se transformă într-un rictus cinic și cu o privire îngrijorată, nu mai are nicio legătură cu tânărul din 1998 care a câștigat primul mandat de premier cu o campanie construită pe setea de democrație a unui popor scăpat din comunism și din ghearele Uniunii Sovietice.

George W. Bush, președintele SUA, și Viktor Orban, premierul Ungariei, în anul 2001 – Foto: Wikimedia

După 12 ani neîntrerupți la putere, Viktor Orban este un paria în Uniunea Europeană, transformând Ungaria într-un stat iliberal, corupt și slab.

În primul deceniu după căderea comunismului, Budapesta era un oraș fanion al promovării valorilor democratice în Europa Centrală și de Est, astăzi este o metropolă controlată de grupuri de interese care gravitează în jurul FIDESZ și al lui Viktor Orban.

Premierul Ungariei a distrus mass-media independentă, a schimbat legislația în domeniul alegerilor libere și a instituit un sistem care facilitează rămânerea sa la putere o perioadă cât mai lungă de timp.

În ultimul deceniu, Ungaria a devenit poarta de intrare a Rusiei în Uniunea Europeană. Multe din ideile elaborate în laboratoarele puterii de la Kremlin au fost preluate de Viktor Orban și transformate într-o “ideologie” de dreapta care nu explică nimic, ci doar justifică rolul său de “salvator al Ungariei și Europei”.

Declinul Europei, în viziunea lui Orban 

În discursul ținut la Tușnad, Viktor Orban nu face nici cea mai mică referire la libertate, la democrație, la pluralism politic sau drepturile fundamentale ale omului.

Întreaga sa declamație pleacă de la enunțul că Occidentul e slab, nu mai are resurse, creativitate, iar cultura și civilizația Vestului sunt corupte și pe cale de prăbușire.

“…realitatea e că, atunci când oamenii vorbeau despre declinul Occidentului acum o sută de ani, vorbeau despre un declin spiritual și demografic; ceea ce vedem astăzi este declinul Occidentului din punct de vedere material și al puterii…”, a spus Viktor Orban, premierul Ungariei, în discursul său.

“E important să înțelegem că și alte civilizații s-au modernizat.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button