Ravagii lăsate în urmă de secetă. Mihai Daraban (CCIR): „Dacă nu facem ceva cu Dunărea, vom intra în colaps”
Fotografie de la Binyamin Mellish: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ferma-fermier-teren-sol-169523/
Acesta a avertizat că putem intra în colaps, dacă nu se vor efectua lucrări de regularizare pe malurile Dunării, punând accent pe faptul că nu ne ajută să avem un fluviu lat, câtă vreme acesta nu este suficient de adânc pentru a susține transportul sigur.
„Dacă vorbim de centrala de la Cernavodă, în cazul reactoarelor 1,2,3 și 4, concomitent, la debite normale ale Dunării, nu vor funcționa niciodată, din cauza lipsei răcirii adecvate. Acum probabil o să aflăm că unul dintre ele va lua pauză. Sunt niște probleme majore, pentru că dacă nu se face ceva cu Dunărea, într-un sens sau altul, o să intrăm într-un colaps pe transporturi, pe irigații, cât și pe centrala atomică.
Vedem știri despre secetă la televizor. Trebuie să fim cu toții conștienți că apă este în Dunăre. Acum nu știu cu cât ne încălzește că avem o Dunăre lată de nu știu câte sute de metri și, într-adevăr, la cum e ea acum, se trece călare pe cal, dintr-o parte în alta.
Noi trebuie să regularizăm malurile și să facem pământ agricol din ceea ce excavăm de pe fundul Dunării. O dată ce finalizăm malurile, ele trebuie să arate ca pe Brațul Sulina, cu pietre, pentru că nu spune nimeni să betonezi, întrucât e foarte scump, dar în felul ăsta rezolvăm foarte multe probleme. Ați văzut, Comisia Dunării cere minimum 2 metri și jumătate adâncime, asta fiind adâncimea de siguranță pentru un trafic navigabil pe Dunăre.”, a explicat președintele CCIR, Mihai Daraban, pentru DC News.
ANIF Dolj: Situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani – Dunărea a scăzut 7 cm într-o zi; nu se mai poate iriga
În judeţul Dolj au fost sistate irigaţiile din cauza nivelului scăzut al fluviului Dunărea, al cărui debit, la intrarea în ţară, era luni dimineaţa de 1.950 metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă.
Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) – Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat, pentru AGERPRES, că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona din cauza nivelului mic al fluviului, care se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.
„Debitul Dunării a scăzut la 1.950 metri cubi pe secundă începând de azi-dimineaţă. Normal, în această perioadă, la intrarea în ţară, debitul Dunării era de circa 2.500 metri cubi pe secundă. În partea Nedeia-Măceşu, unde avem staţiile plutitoare care iau apa din Dunăre pentru a putea transmite pe canale către fermieri, Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore. Deci noi suntem cu minus 101 centimetri azi, cotă de exploatare, deci navele, staţiile acestea de pompare plutitoare, în cazul amenajării Nedeia-Măceşu nu mai pot să tragă apă din Dunăre. Nu avem ce face. Mai este apă pe canale, măcar pentru animale şi ce se mai poate iriga zilele acestea,