România, acord pentru reducerea consumului de gaze cu 15%. Chisăliță: E politic, nu valorează prea mulți bani… Că este sau nu este, e aproape același lucru
Sursă foto: Pexels (Magda Ehlers)
Expertul în energie Dumitru Chisăliță consideră că noul acord semnat la nivel european, pentru reducerea consumului de gaze cu 15%, nu este unul tocmai echitabil, din prisma excepțiilor pe care le propune și nu reprezintă un act legislativ.
Astăzi, 26 iulie, a fost semnat la nivel european un acord pentru reducerea consumului de gaz în sezonul de iarnă următor. Planul propune un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15% de la 1 august 2022 până la 31 martie 2023. Pentru a atinge acest obiectiv, acordul subliniază diverse măsuri prin care statele membre pot încuraja scăderea cererii și a consumului de gaze din sectorul public, întreprinderi, precum și din gospodării.
În privința acestui nou act european semnat și de România, Dumitru Chisăliță a spus că nu este transpus într-o formă legislativă și are doar valoare politică.
”Este un acord politic, care, din punctul meu de vedere, nu valorează prea mulți bani. E o chestie în care noi ne înțelegem să ne fie bine la iarnă. Ce vom face nu este încă clar, cine ce… Plus că sunt o grămadă de excepții. Adică ne înțelegem să facem toți, dar apoi spunem ba tu nu, ba tu da. Suntem de acord, dar, de fapt, nu prea suntem de acord.
În fine, din punctul meu de vedere, e o chestie fără o greutate clară, pe care să o identificăm în momentul de față. E o chestie politică, pur și simplu. Personal, nu am nicio apreciere pentru acordul ăsta. Că este sau nu este, e aproape același lucru. Ba din contră, poate fi chiar rău, după ce spunem că ne înțelegem, de fapt, unii sunt mai înțeleși decât alții. În fine, rămân la părerea că e o chestie politică, care nu face mulți bani”, a spus expertul în energie Dumitru Chisăliță, în exclusivitate pentru DC News.
Fiecare stat va acționa în conformitate cu propriile interese
Pe aceeași temă, Chisăliță a afirmat că ”dacă e să se aplice, fiecare va face cum crede de cuviință, probabil. Măsura în sine, de a reduce consumul, care să se bazeze pe eficiență, pe reducerea pierderilor, pe eliminarea risipei nu este o chestie rea, e o chestie foarte bună, dar nu cred că asta se face printr-un acord politic, ci se face prin măsuri eficiente energetic, măsuri fiscale, măsuri financiare, măsuri economice, prin cu totul și cu totul altceva și nu prin povești”.
”Un acord chiar dacă este semnat, dar nu se transpune într-o măsură legislativă fie europeană, fie națională, el rămâne un element de opțiune, nu creează obligații”, a mai spus Chisăliță.
Consumatorii casnici nu vor fi afectați de o eventuală reducere, asigură Guvernul
Consumatorii români, întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale şi industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale, informează Guvernul.
„România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022 –