Rezultatul direct al incompetenței PSD-PNL: România, umilită mondial la drepturile femeilor!
România a coborât până pe locul 94 în lume în ceea ce privește egalitatea de gen, cu majoritatea africancelor cuantificate a avea o viață mai bună decât româncele, potrivit Forumului Economic Mondial. Republica Moldova, în schimb, este în top 10.
România s-a prăbușit 26 de poziții în clasamentul mondial al egalității de gen, unde ocupă anul acesta locul 94 din 148 de țări, potrivit Raportului pe 2025 privind Indicele global al decalajului de gen, întocmit de Forumul Economic Mondial.
Republica Moldova, în schimb, reușește o performanță incredibilă și este a șaptea ce mai avansată țară din lume în ceea ce privește egalitatea de gen.
Potrivit clasamentului mondial, majoritatea statelor africane sunt mai bine cotate decât România în privința Indicelui decalajului de gen.
Raportat doar la continentul european, România este printre cele mai vitrege țări atunci când vine vorba despre egalitatea de gen. Doar Cehia, Ungaria și Turcia au un scor mai prost decât România.
Indicele global al decalajului de gen evaluează anual starea și evoluția parității de gen pe baza a patru factori cheie: participarea și oportunitățile economice, nivelul de educație, sănătatea și supraviețuirea și emanciparea politică. De la lansarea sa în 2006, este cel mai longeviv indice care urmărește progresul eforturilor numeroaselor țări de a elimina aceste decalaje în timp.
La scară globală, nivelul mediu al egalității de gen a înregistrat o creștere ușoară. În 2025, lumea a atins o paritate generală de 68,8%, marcând o ușoară îmbunătățire de 0,3 puncte procentuale față de 68,4% în anul precedent, arată Novinite.
Moldova, pe locul 7 în lume la egalitatea de gen, alături de cele mai civilizate țări
Islanda continuă să conducă clasamentul mondial pentru al 16-lea an consecutiv. Rămâne singura țară care a depășit pragul de 90% în reducerea decalajului de gen – o piatră de hotar atinsă în 2022.
Restul primelor zece țări este dominat în mare parte de națiuni europene, Finlanda și Norvegia ocupând locurile al doilea și al treilea, urmate de Suedia. În acest an, Regatul Unit și Moldova se numără, de asemenea, printre cele mai performante, Moldova urcând înapoi pe locul 7. Noua Zeelandă (locul 5) și Namibia (locul 8) sunt singurele țări non-europene incluse în primele zece țări.
La polul opus, Pakistanul rămâne la coada indicelui global al egalității de gen, arătând progrese minime în îmbunătățirea oportunităților pentru femei.
Raportul poate fi consultat și descărcat AICI.