Actualitate

”Puțini oameni știu că multe state sunt în pragul prăbușirii financiare. Multe vor cădea”. Urmează ce e mai rău? ”Telefoane disperate către FMI”

foto pixabay Steve Buissinne

Criza economică ce urmează a ajuns să fie o certitudine, nu o simplă ipoteză, iar scenariile sunt dintre cele mai crunte. 

”Criză trecută a fost cauzată de datoriile oamenilor și companiilor. Criză următoare e posibil să fie cauzată de datoriile statelor. O țară nu poate suporta mult timp dobânzi de 8-9%. La o datorie externă a României de aprox. 140 miliarde de Euro, pe care o tot rostogolim, doar dobânda anuală devine 10-12 MILIARDE de Euro. La asta se adaugă și obligațiile interne create de titlurile de stat cumpărate de populație. Și România nu e singură în această situație așa cum arată foarte bine Ben Madadi în postarea lui. Presimt că FMI va începe să primească niște telefoane disperate și va începe să pună niște condiții neplăcute pentru sprijin…” a scris Adrian Asoltanie, trainer în educație financiară, pe Facebook. 

Postarea citată de Adrian Asoltanie: 

”Înainte de criza financiară, declanșată în septembrie 2008 de falimentul Lehman Brothers, în 2007 a fost ceea ce s-a numit atunci criza sub-prime. Criza sub-prime, până să apară criza financiară, era un necaz major, apăsând puternic pe bilanțul băncilor. Sub-prime era denumirea dată, destul de convenabil, creditelor imobiliare acordate complet aiurea multor doritori care n-aveau resursele, și deseori nici măcar dorința, pentru a plăti ratele ipotecare. Sub-prime, literalmente, înseamnă ‘mai slab decât premium’ dar în realitate acele credite erau junk.

Scăderea prețurilor la imobiliare începută pe la sfârșitul lui 2006, criza sub-prime, și problemele conexe care afectau sectorul bancar au cauzat o recesiune moderată în SUA încă din anul 2007. Acum nu multă lume mai ține minte criza sub-prime, pentru că după aceea a urmat o criză mult mai mare. Adevăratul motiv pentru transformarea crizei sub-prime într-o criză financiară a fost greșeala guvernului american (împreună cu Fed) de a lăsa o bancă mare să dea faliment. Au subestimat grav ce repercusiuni poate avea o asemenea decizie – de a nu salva Lehman Brothers.

Acum revenind la zilele noastre… S-a vorbit de prea mulți ani despre bula datoriilor de stat. Așa cum în 2005-2007 se tot vorbea despre o bulă imobiliară. Dobânzile la titlurile de stat fiind pentru mult prea mult timp exagerat de mici, statele s-au tot îndatorat în ultimii ani. De câteva luni dobânzile crescând foarte mult și brusc la dolari, și nu numai, lucrurile s-au cam stricat pentru statele slabe și îndatorate. Și de un timp cele mai slabe au început să cedeze. În acest moment puțini oameni știu că multe state sunt în pragul prăbușirii financiare.

Sri Lanka tot apare la televizor de câteva zile pentru că statul practic a dispărut. Statul nu-și mai plătește obligațiile și datoriile. Protestatarii înfometați au ocupat străzile și președintele a fugit din țară. Instituțiile au fost una după altă ocupate de protestatari. Practic statul s-a prăbușit cu totul, nu numai financiar. Iar un stat mult mai mare în pragul cedării financiare este Turcia. Probabil că nu va rezista până la sfârșitul anului și va ceda oficial în fața obligațiilor valutare interne.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button