Actualitate

Crește TVA la apartamente de la 1 ianuarie 2024! Cum poți beneficia, în continuare, de TVA de 5%, în loc de 9% dacă vrei o casă nouă

De la 1 ianuarie 2024, TVA la apartamente crește de la 5% la 9%.

Mai exact, prețurile pentru locuințe vor crește deoarece cota de TVA va crește de la 5% la 9%. TVA de 9% se aplică numai pentru locuințele care îndeplinesc următoarele condiții: suprafața utilă nu depășește 120 mp, valoarea locuinței, inclusiv a terenului pe care este construită, nu depășește 600.000 lei, iar locuința este achiziționată de o persoană fizică, în mod individual sau în comun cu o altă persoană fizică.

Există și o veste bună! Încă puteți profita de TVA mică, de 5%. Dacă semnați antecontractul până la finalul lui 2023, beneficiați de TVA de 5%. 

Mai exact, persoanele care vor plăti în avans pentru o locuință care îndeplinește condițiile prevăzute în lege până la 31 decembrie 2023 vor putea beneficia de cota redusă de TVA de 5%, chiar dacă vor intra în posesia apartamentului începând din 2024.

Dar pentru a evita orice neplăcere, cel mai bine ar fi ca în antecontract să fie clar specificată cota de TVA aplicată pentru a nu vă trezi, apoi, cu neplăceri.

Organul fiscal poate decide, în urma unor controale, că TVA de 5% nu a fost aplicată corect pentru achiziția unei locuințe noi. În acest caz, organul fiscal va solicita diferența de TVA. Deși, în mod normal, diferența de TVA ar trebui să fie suportată de vânzător, există posibilitatea ca aceasta să fie impusă și cumpărătorului. Cel mai bine este ca atunci când semnați un antecontract să consultați un avocat.

Dacă vreți să cumpărați un apartament nou, iată la ce trebuie să fiți atenți, dincolo de TVA!

Am discutat cu avocata în drept civil Maria-Mădălina Ionescu pentru a afla care sunt primele lucruri care ne pot atrage atenția că un contract de vânzare cumpărare este doar în avantajul vânzătorului, în loc să fie în avantajul ambelor părți.

„Care sunt principalele lucruri din contract – să spunem așa cele mai comune pe care le-ați întâlnit – peste care un cumpărător n-ar trebui să treacă? Să vorbim despre principalele capcane?”, am întrebat-o pe avocata în drept civil Maria-Mădălina Ionescu.

VEZI ȘI: Mișcări de ultimă oră în imobiliare. Orașul în care e mai avantajos să cumperi decât să stai în chirie – https://www.dcnews.ro/miscari-de-ultima-ora-in-imobiliare-orasul-in-care-e-mai-avantajos-sa-cumperi-decat-sa-stai-in-chirie_938175.html

„De cele mai multe ori, înainte de a se încheia un contract de vânzare cumpărare, cumpărătorul și vânzătorul încheie o promisiune de vânzare cumpărare.

Prin această promisiune de vânzare cumpărare părțile stabilesc anumite elemente esențiale, care de cele mai multe ori, sunt preluate în contractul de vânzare cumpărare.

Astfel, prin promisiunea de vânzare cumpărare părțile stabilesc, în esență, următoarele aspecte importante:

Prețul la care se promite vânzarea imobilului;

Avansul pe care cumpărătorul urmează să îl achite și ce se întâmplă cu acesta în cazul în care una dintre părți nu își îndeplinește obligațiile asumate;

Termenul limită pentru perfectarea contractului de vânzare cumpărare în formă autentică;

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button