Pensiile românilor. Premierul Ciolacu anunță o reformă fiscală ”echitabilă” în 2025: România nu are o problemă macroeconomică
Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) a anunțat, luni, intenția de a implementa o reformă fiscală „echitabilă” începând cu anul 2025, fără a oferi detalii specifice cu privire la natura acestei reforme.
În ultimii doi ani, Ciolacu a pledat în mod constant pentru trecerea la impozitarea progresivă a veniturilor persoanelor fizice și a profiturilor companiilor.
Într-un discurs susținut la summit-ul Autorităților Publice Locale din România, Ciolacu a reiterat sprijinul pentru legea pensiilor, contestată de PNL. Aceasta ar conduce la o creștere estimată de 40% a bugetului destinat pensiilor, conform declarațiilor ministrului Simona Bucura Oprescu (PSD).
„Eu nu am prins nici un bunic în viață. Dacă credeți că trebuie să continuăm cu o pensie medie de 1980 de lei, vă anunț că nu se mai poate. E inuman. Avem cel mai scăzut prag al sărăciei din Europa. Trebuie să venim cu o reformă fiscală predictibilă, echitabilă în 2025-2026 (…) Nu se va pune în aplicare în 2024, dar trebuie să plece de la dumneavoastră. Abordarea nu trebuie să fie matematică, ne trebuie un plan construit cu consultanță și discuții și fără să mai căutăm mereu să inventăm apa caldă.
Provocarea mea de a veni cu un buget în acest an, astfel încât dvs. să vă puteți construi din februarie noile proiecte. Nu v-a confiscat nimeni nici un ban din fondurile administrației locale. România nu are o problemă macroeconomică, are o problemă în ce privește deficitul și prioritizarea cheltuielilor. S-a cheltuit prea mult în toate direcțiile și am uitat ceva esențial: până pe 31 decembrie închidem exercițiul financiar multianual al UE. Nu putem să ne întoarcem să vorbim de o absorbție de 54%, ca la precedentul buget. Trebuie să avem o absorbție cu 9 în față”, a spus Ciolacu.
Actualizare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
marcel ciolacu
pensii
psd
reforma fiscala