Actualitate

Nebunie la guvern: schimbări de la o zi la alta cu cash-ul, pensiile și salariile. Coșea: Cel mai grav lucru e că atunci când se ia o decizie în acest fel, va trebui să ne întoarcem, să schimbăm legea

Profesorul Mircea Coșea, într-o analiză pentru DC News, a explicat de ce guvernul actual este un factor de incertitudine.

„Guvernul este un factor de incertitudine

Funcționarea guvernului generează incertitudine deși rolul său ar trebui să fie acela de a stabili un cadru stabil al funcționării și dezvoltării economico-sociale.

În teorie, conform modelului nostru mental dominant, guvernul este actorul care stabilește cadrul. Este un factor de stabilitate, un reductor de incertitudine într-o  lume aflată în schimbare, lipsită de predictibilitate. Este un factor care acționează pe termen lung, în timp ce actorii privați și piața acționează pe termen scurt.

Așa apare a fi în teorie dar în practică, situația este destul de diferită. Astăzi, guvernul a devenit un factor de incertitudine.

Acțiunile guvernului din ultimele săptămâni se înscriu cu brio în zona incertitudinii, în categoria haosului decizional și al ”talentului” de creator al stresului și al debusolării nu doar al mediului de afaceri, dar și al simplilor cetățeni fie ei pensionari sau salariați.

Au devenit o realitate aproape zilnică declarațiile contradictorii ale diverșilor miniștrii, membrii ai aceluiași guvern și al aceleiași coaliții. Se schimbă poziții și opinii de la o zi la alta sau, și mai grav, se renunță brusc la unele măsuri susținute cu patos de către domnul prim ministru la sugestiile unor ”specialiști” de la ANAF, cum este cazul renunțării la măsura privind plafonul plăților cash. Discuțiile interminabile asupra legii pensiilor au scos în public ”propuneri și soluții” total diferite ale ministerului muncii față de cele ale ministerului finanțe iar situația ne mai întâlnită de la ședința de guvern din data de 9 noiembrie probabil că va rămâne în istorie. După multe discuții  în cadrul coaliției acordul guvernului asupra legii pensiilor  a fost blocat deoarece domnul ministru de finanțe, susținând declarație domnului președinte al PNL, a refuzat să semneze legea sub motivul că nu sunt banii necesari creșterii pensiilor. După două ore a revenit și a declarat că sunt bani.

Ce să creadă pensionarii? Ce să înțeleagă din aceste ”jocuri” politicianiste? Ce speranță să aibă? În cine aibă încredere că vor avea în sfârșit o clarificare a viitorului lor?

Sunt exemple grăitoare ale inconsecvenței actului guvernamental

Inconsecvența, această lipsă de logică și de realism este consecința luării unor măsuri fără nicio consultare, fără niciun studiu de impact și, în cele din urmă, fără niciun motiv real.

De ce se mărește, se indexează sau se impozitează cu un procent sau altul la o dată sau alta? Nimeni nu știe. Măsurile par a fi luate pe un colț al mesei!

Dar nu acest mod total aberant de luare a deciziilor este cea mai serioasă problemă. Cel mai grav lucru este că atunci când se ia o decizie în acest fel, cu consecințe, dintre care multe sunt total imprevizibile, este extrem de probabil că va trebui să ne întoarcem, să schimbăm legea, probabil în grabă, ceea ce este cel mai rău lucru.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button