Când va veni sfârșitul lumii în România
OUG privind salariul minim în construcții și agricultură a fost întoarsă la propriu de pe masa Guvernului în ziua adoptării pentru că socotelile fuseseră făcute prost, un lucru semnalat de presă cu zile întregi înainte și ignorat.
Noile limite impuse plaților cash au creat un scandal uriaș la toate nivelurile societății. După ce băncile au profitat majorând comisioanele, premierul a constatat că totuși România nu e încă pregătită pentru limitarea atât de drastică, cea mai drastica din UE, a plaților în numerar și a renunțat.
După ce legea pensiilor speciale s-a poticnit la CCR, iar cea a cumulului pensie-salariu a murit de tot, legea pensiilor, și ea jalon în PNRR, își începe traseul cu un mare scandal pornit de la faptul că nu a fost calculat corect impactul bugetar, adică un element de bază.
O revelație care s-a lăsat cu amenințări cu demisia, baricadări prin birouri, crize de nervi pe holuri și a înfățișat în toată splendoarea ei o ministră a Muncii comparativ cu care dna Dăncilă pare chiar competentă.
Dacă atâta lucru nu au fost în stare să socotească, ne putem întreba legitim ce alte prostii mai ascunde proiectul. Prostii care, după ce vor ieși la iveală în practică, vor trebui corectate urgent prin OUG.
Modelul îl avem deja – legea României educate și prevederea privind bursele de merit cu care au ajuns să fie recompensați legal copii cu medii sub 5, unii care nici măcar nu s-au prezentat la evaluarea națională.
Dar dacă tot nu e bine măsurată, măcar să fie ticăloasă, nu-i așa? Legea pensiilor schimbă un sau cu un și, ceea este susceptibil să scoată din plățile la Pilonul 2 de pensii cam tot ce nu e angajat cu contract de muncă. Banii vor fi colectați, însă pentru bugetul de pensii.
Adică visul de aur al PSD de la Dragnea încoace, cel puțin. Dacă nu pot naționaliza direct banii din Pilonul 2, măcar să îl erodeze până pică singur.
Când va veni sfârșitul lumii în România? A început deja din momentul în care la guvernare s-a instalat cea mai, de la distanță, incompetentă, haotică și tâmpă guvernare din ultimii 30 de ani.
Și nu numai că este așa, dar cu ea intrăm într-un an electoral TNT, cu 4 rânduri de alegeri în care cele două partide de la guvernare vor merge individual, deci se vor și concura în populisme.
Așa cum este și această nouă lege a pensiilor care prevede creșteri spectaculoase despre a căror sustenabilitate ministra Muncii răspunde pertinent “din bugetul de stat”.
Care buget de stat a fost atât de competent construit pentru anul acesta încât supraestimarea grosieră a veniturilor ne-a aruncat într-o gaură bugetară pentru care nu există soluții decât din pix. Adică o golănie fiscală care aruncă peste gard în 2024 saci cu plăți, inclusiv legate de PNRR.
Iar în 2024 golănia se va repeta, pentru că, în mod evident,