Luxoasa călătorie a lui Iohannis în Africa, un șoc pentru Guvern, în condiții de criză bugetară
Surse apropiate organizatorilor turneului au declarat, sub protecția anonimatului, că prețul ridicat al deplasărilor a provocat tensiuni în interiorul mai multor instituții publice.
O investigație Recorder, publicată în ziua în care Iohannis a decolat spre Kenya, a pus sub semnul întrebării relansarea, după 30 de ani, a relațiilor României cu țări din Africa.
Klaus Iohannis, deși nu-și asumă decizia, a secretizat banii publici cheltuiți în călătoriile sale, realizate în condiții de lux, cu avioane private.
Înainte de a se urca alături de soția Carmen în avionul privat cu destinația Nairobi, Kenya, Klaus Iohannis a fost „surprins neplăcut”, conform declarațiilor unor persoane familiarizate cu organizarea turneului african, de investigația publicată de jurnalista Anca Simina, de la Recorder.
Încăpățânarea președintelui de a irosi sume importante din banii cetățenilor pe călătorii lungi, semi-private, desfășurate în condiții de mare lux, a provocat tensiune în interiorul mai multor instituții ale statului, cea prezidențială, cabinetul prim-ministrului, Ministerul de Externe și altele.
„Toată lumea vorbește în șoaptă despre călătoria lui Iohannis în Africa, iar impactul investigației realizate de Recorder a fost devastator”, a declarat pentru Spotmedia.ro o sursă din interiorul Guvernului.
TENSIUNI. Costurile ridicate ale călătoriilor lui Klaus Iohannis în străinătate au provocat discuții între instituțiile statului și nemulțumiri în Guvern. În imagine, Marcel Ciolacu, prim-ministru, alături de președintele României – Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro
„Programul președintelui a fost modificat, iar unele vizite de relaxare, cum ar fi un safari, au fost scoase de pe agendă”, a mai adăugat persoana citată.
Nimeni nu a reușit să clarifice de ce președintele Iohannis continuă să cheltuie milioane de euro pe deplasări de lux, transformând activități ale unui șef de stat în călătorii de vacanță, dar debutul turneului african, care a coincis cu publicarea anchetei realizate de Recorder, are toate datele să fie momentul în care Iohannis și-a pierdut influența politică.
A apărut o deconectare totală între președinte și opinia publică, iar primele efecte se văd deja la liberali, care încearcă să se desprindă de imaginea negativă a lui Iohannis.
„…nu înseamnă că după europarlamentare nu poți să ai o nouă analiză şi o nouă deschidere. Eu cred că e nevoie ca forțele de dreapta să fie mult mai unite, să coopereze mult mai bine, astfel încât candidatul tău să câștige alegerile prezidențiale”, a declarat Gheorghe Falcă, europarlamentar liberal, joi 9 noiembrie, sugerând o refacere a alianței anti-PSD.
Poziția unor lideri PNL are legătură cu detașarea președintelui și lipsa de transparență a acestuia în legătură cu cheltuirea banilor publici.
După 30 de ani
Turneul din Africa a fost pregătit timp de câteva luni de o echipă de la Cotroceni, în colaborare cu specialiști din Ministerul de Externe.
Din punct de vedere politic, are rolul de a relansa relațiile României cu statele africane, într-un context mai larg, în care Uniunea Europeană și SUA urmăresc să limiteze influența tot mai mare a Rusiei și Chinei pe continent.