România poate deveni cel mai mare producător de gaz din Europa: Vești bune, dar există o amenințare, avertizează Franck Neel. SUA oferă stimulente, Europa sancțiuni
”Niște conducte vin spre România” anunță Franck Neel, care a explicat ce avantaje avem în Europa, dar și unde sunt riscurile majore pe piața energiei.
Franck Neel, președintele Consiliului de Administrație al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), a anunțat, în cadrul conferinței Romanian International Gas Conference 2023: “Redefinirea securității aprovizionării. Potențialul noilor tehnologii pentru o tranziție energetică durabilă”, că ”analizând ce s-a întâmplat în ultimele 12 luni, trebuie să spunem că sunt niște vești bune în România, în ceea ce privește securitatea aprovizionării”. ”Membrii Federației Patronale au arătat că există potențialul de a crește producția, ceea ce e o veste bună pentru România. Există o calitate bună a gazelor, așadar informațiile sunt foarte bune pentru următorul proiect și anume Neptun Deep. Romgaz și OMV Petrom au luat o hotărâre în acest sens. (…) Sunt niște conducte care vor veni în România, deci lucrurile au pornit în acest sens. Totuși, există o amenințare pentru industria noastră și pentru piață. Trebuie să vorbim și despre provocarea pentru România, care este emisia de metan. E o provocare pentru industria noastră și lucrăm alături de autorități pentru a ne apăra poziția. Nu suntem împotriva reducerii metanului, dar vrem ca măsurile să fie viabile economic și să evaluăm ceea ce putem obține în România. Există o dezbatere foarte puternică în prezent între autorități și industrie.
Cu privire la stocarea carbonului, DG Clima caută o cale pentru a impune o obligație în acest sens. Și aici trebuie să ne referim la ce s-a întâmplat în ultimele 12 luni în materie de reglementare. Trebuie găsită o cale de mijloc, (…) calea cea mai bună în acest sens. În Europa, abordarea este bazată mai degrabă pe sancțiuni spre deosebire pe cea bazată pe stimulente în SUA. De ce este important pentru România? Am văzut cum s-a dezvoltat sectorul gazului în Marea Neagră, existând potențialul ca România să fie cel mai mare producător din Europa și să aibă o contribuție foarte mare la securitatea aprovizionării. Cu privire la partea de stocare (…), există și ideea de a dezvolta un nou model pentru ca sectorul să fie la înălțimea provocărilor, pentru că este foarte greu ca-n anumite sectoare să se reducă emisia, precum în cel al cimentului, foarte important în România. Trebuie să ne gândim la un mod de a stoca carbonul”.
Vezi dezbaterea, transmisă live, în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
conducte
energie
europa
gaz
piata
romania