Ciucă, președinte? Ciolacu?
Alegerile de anul viitor sunt primele care au loc în România după sfârșitul pandemiei, dar și după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei.
Dorința nerostită a liderilor PSD și PNL, în frunte cu cea a lui Klaus Iohannis, este ca după alegerile parlamentare din 2024 cele două partide să guverneze din nou împreună.
Mulți oameni politici cred că AUR are șanse să câștige scrutinul european, iar victoria să fie percepută ca un duș rece în rândul alegătorilor români.
Nicolae Ciucă i-a testat pe liderii liberali în ce privește susținerea candidaturii sale la președinție. Răspunsul primit nu a fost unul pozitiv.
Liberalii au făcut prima mișcare pe tabla de șah a sezonului electoral 2024. Prin vocea lui Nicolae Ciucă, fost prim-ministru și președinte al partidului, PNL a anunțat că va participa pe cont propriu la toate rândurile de alegeri ce vor avea loc anul viitor: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.
Votul cetățenilor români va modela evoluția țării pentru următorul deceniu, într-un context internațional tensionat, cu două războaie în desfășurare.
Mă refer la o perioadă de zece ani, pentru că sunt șanse puține în sistemul nostru constituțional ca viitorul președinte să rateze rămânerea la Palatul Cotroceni două mandate de câte cinci ani fiecare.
Alegerile de anul viitor sunt primele care au loc după sfârșitul pandemiei, dar și primele după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.
Războiul sângeros de la granițele României a avut un impact major asupra sistemului politic, iar alianța PSD – PNL e una dintre consecințele acestui conflict.
Alianța a rezistat o perioadă de doi ani, tocmai prin acceptarea de către cetățeni „a nevoii de stabilitate”, promovate asiduu de liderii politici.
Dorința nerostită a lui Iohannis
Ultimele sondaje de opinie, publicate la sfârșitul lunii septembrie, cotau PNL undeva la 20% din preferințele electoratului, aproape la egalitate cu AUR, formațiunea populistă de extremă dreapta și la 10 procente în spatele PSD. USR avea peste 11%.
Cum actul guvernării erodează, e de presupus ca, odată cu preluarea poziției de prim-ministru de către Marcel Ciolacu, să apară o tendință de scădere și a susținerii pentru social-democrați, ceea ce sugerează formarea unui peisaj politic favorabil AUR, un partid vocal de Opoziție, antisistem, care n-a fost niciodată la guvernare.
Dorința nerostită a liderilor PSD și PNL, în frunte cu cea a lui Klaus Iohannis, este ca după alegerile parlamentare din 2024 cele două formațiuni politice să obțină majoritatea locurilor din Parlament, având capacitatea de a forma din nou guvernul.
O altă dorință nerostită a președintelui, deși nu prea secretă, e ca Nicolae Ciucă, actualul lider al PNL, să candideze și să obțină poziția de șef al statului, fostul general fiind desemnat, informal, succesorul domniei sale.
Dar cum se spune, nu întotdeauna „potriveala” de acasă e aceeași cu cea din târg, alegerile europarlamentare, care vor avea loc în România, cel mai probabil, în data de 9 iunie,