Putin și Netanyahu, sfârșitul unei prietenii de 15 ani. Cine pierde și cine câștigă?
Șocul produs de violențele antisemite din Daghestan, Rusia, au fost resimțite din plin de nepopularul premier israelian, presat de opinia publică să demisioneze.
Expert: Rusia a privit în altă parte în timp ce Israelul lovea ținte din Liban și Siria. La rândul său, Israelul a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale din 2014 și 2022 împotriva Rusiei, în ciuda rugăminților SUA.
Eșecurile militare, izolarea politică și economică, l-au aruncat pe Vladimir Putin în brațele regimului fundamentalist din Iran, Kremlinul încheind acorduri pentru importul masiv de drone și echipamente militare.
Forțele de represiune din Rusia nu se așteptau. Sute de musulmani din Republica Daghestan, aflată în sudul țării, cu ieșire la Marea Caspică, au luat cu asalt aeroportul din Mahacikala, capitala republicii, pentru a „vâna” israelieni, aflați la bordul unui avion ce urma să aterizeze.
Acțiunea, organizată pe rețelele sociale, a fost atât de violentă și neașteptată, încât, din nou, la fel ca în cazul revoltei Wagner, Kremlinul a fost paralizat, reacționând la peste 24 de ore de la declanșarea conflictului.
Șocul produs de aceste violențe antisemite au fost resimțite din plin și de Benjamin Netanyahu, nepopularul premier israelian, presat de opinia publică să demisioneze și care încă decide acțiunile militare ale armatei sale din Fâșia Gaza.
Netanyahu și Putin au avut o relație apropiată până în data de 7 octombrie. De atunci, se deteriorează rapid, pe zi ce trece.
O relație din interes
Pe clădirea sediului central al Partidului Likud din Israel, condus de actualul premier, flutură în vânt două bannere uriașe, unul cu chipul zâmbitor al lui Vladimir Putin care strânge mâna unui Beniamin Netanyahu încrezător și altul cu premierul israelian alături de Donald Trump.
LIKUD. Sediul partidului condus de Netanyahu, două bannere prezintă sugestiv pilonii politicii externe a premierului israelian – Foto: X-Twitter
După ce președintele Rusiei a ordonat armatei sale să invadeze Ucraina, un stat independent, întreaga lume democratică s-a solidarizat, condamnând barbaria și crimele făcute de forțelor de cucerire ruse.
Mai mult, s-a creat o alianță occidentală pentru sprijinirea Ucrainei ca să reziste în fața Kremlinului. Israel a lipsit. Autoritățile de la Tel Aviv s-au implicat doar în acțiuni umanitare, iar Netanyahu și miniștrii săi n-au criticat niciodată atacul Rusiei.
„Pe parcursul a cincisprezece ani, relația dintre Putin și Netanyahu a adus beneficii tangibile ambelor părți. Rusia a privit în altă parte în timp ce Israelul lovea ținte în Liban și Siria. La rândul său, Israelul a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale din 2014 și 2022 împotriva Rusiei și, în ciuda rugăminților SUA, nu a furnizat sisteme de apărare aeriană sau alte arme letale Ucrainei, cel puțin nu în mod deschis”, a scris James Sherr, expert în probleme de siguranță europeană, într-un studiu publicat de Centrul de Apărare și Securitate din Estonia.
„În 2011, Putin a mers atât de departe încât a descris Israelul ca fiind și, cu doar șapte ani în urmă,